Bilimsel makale, Covid-19'un hava yolu ile bulaştığına dair yeni bir kanıt sunuyor

Bilimsel makale, Covid-19'un hava yolu ile bulaştığına dair yeni bir kanıt sunuyor

​Yayınlanan bir araştırmaya göre, kötü havalandırma sistemine sahip otobüsteki bir yolcunun, çoğu kişinin kendisine yakın mesafede oturmamasına rağmen otobüste bulunan yaklaşık 20 kişiye Coronavirus bulaştırdığı kaydedildi.

Bilimsel makalede, virüsten korunmak için maske takmanın henüz bir rutin haline gelmediği Çin'in doğusunda bulunan Ningbo şehrinde bir etkinliğine katılmak üzere iki otobüs içerisinde 50 dakika boyunca yolculuk yapan kişiler yakından incelenerek enfeksiyonun hava yolu ile bulaşıp bulaşmadığı araştırılıyor.

Araştırmacılar, diğer yolcuların oturdukları yeri belirleyerek virüs kapıp kapmadıklarını kontrol etmek üzere bir inceleme yaptı. Bunun ardından daha sonra aynı otobüsteki 68 yolcudan 23'ünün enfekte olduğu teyit edildi.

Dikkat kesilmesi gereken nokta, otobüsün önünde ve arkasında oturan kişilerin virüs kapmış olmasıdır. Bu mesafe de otoritelerin ve uzmanların bulaşıcı damlacıkların yayılabileceğini söylediği 1-2 metrelik mesafenin dışında kalıyor.

Buna ek olarak, grup etkinliğine gittiği sırada hasta yolcuda henüz öksürük gibi hastalık belirtileri görülmediği belirtiliyor. Aynı zamanda araştırmacılar, klimanın otobüsün içindeki havayı devridaim ettirdiğini ve bunun da virüsün yayılmasına sebep olduğunu belirtti.

Araştırmacılar virüsün adına atıfta bulunarak, “Araştırmalar, havanın devridaim ettiği kapalı ortamlarda SARS-CoV-2'nin oldukça bulaşıcı bir patojen olduğunu gösteriyor. Virüsün havadan bulaşma ihtimaline ilişkin ortaya koyduğumuz sonuç, halk sağlığı açısından oldukça önem taşıyor” ifadelerini kullandılar.

Virüs kapan her yolcunun nerede oturduğunu gösteren bir şemanın yer aldığı bu çalışma, Çin'in güneyinde bulunan Guangzhou şehrindeki bir restoranda virüsün yemek masaları arasında nasıl yayıldığına dair yapılan araştırma da dahil olmak üzere "virüsün havadan bulaştığına ilişkin ek bir kanıt" sayılıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.