Ali Erkan KAVAKLI

Ali Erkan KAVAKLI

Beyin gelişimi ve 4+4+4 kesintili sistem, dil ve din eğitimi

Zihin gelişimi küçük yaşlarda daha hızlıdır. Bu sebeple okul yaşının erkene alınması gerekir. Okul yaşını 7 olarak belirleyen İsviçreli pedagog Jean Piagets yanılmıştır. Osmanlılarda eğitim yaşı 4 sene, 4 ay, 4 gündür. Bu yaşa gelen çocuk eğitime alınırdı.

Yahudiler, 4 yaşına gelen çocuklarına Tevrat’ı öğretmeye başlarlar.

Okul yaşını 7 olarak belirleyen Jean Piagets yanılıyor. 7 yaş çok geçtir. Beyin gelişimindeki altın çağ geride kalıyor. Belçika’da çocuklar 2.5, Almanya’da 3 yaşından itibaren yuvaya gidiyor. Fransa ve İsveç’te iki yaşından sonra çocuklar yuvalı oluyor.
Zihnin gelişim süreci bilim adamları tarafından şöyle sınıflandırılır:

I. 0-2 yaş dönemi: Beyinde nöronlar arasında en fazla sinaptik bağ bu dönemde örülür. Beyin yeni dosyalar açar ve açılmış dosyaları geliştirir. Beynin ömür boyu kullanacağı sinir ağları % 50 oranında bu dönemde örülür.

II. 2- 6 yaş dönemi: Beyin hızlı gelişmeye devam ettiği dönem. Zekâ gelişimi yönünden bu döneme “altın çağ” denir. Zihnin fevkalâde hızlı gelişir. Ön beyin ile öteki bölümler arasında bağlantılar kuruluyor. Beyin bu dönemde ahlâkî değerleri ve sosyal hayatın kurallarını öğreniyor.

III. 7- Ergenlik çağı dönemi: Zihindeki bilgi ağlarının hızlı gelişmeye devam ettiği dönemdir. Beden gibi zihin de ergenlik çağına kadar çok hızlı gelişir. Zihindeki bilgi dosyaları bu dönemde fevkalâde seri gelişir. Elbette beyin bilgi ve beyin aktiviteleri ile beslenirse...

IV. Ergenlik çağı sonrası dönem: Tıpkı vücudumuz gibi beynimiz de ömür boyu gelişmeye devam eder. Beden beslenmesine gösterdiğimiz hassasiyeti, zihin gelişimine de göstermeliyiz.

Beynimizde hücre pınarları var. Beynimizin hipokampus bölümünde her gün yeni hücreler doğmaktadır. Eğer okumak, yazmak, düşünmek, öğrenmek, problem çözmek, sanatsal etkinlikler ve zihinsel faaliyetler yaparak beynimizi kullanırsak bu yeni hücreler beyne dâhil olur ve yeni bilgileri üstlenirler. Hiçbir beyin faaliyeti yapmayan insanın, günlük olarak doğan yeni hücreleri sabun köpüğü gibi kaybolur gider. En büyük israf beyinde yapılır. (1)

Beyin öğrenerek kendini geliştirir. Beyin gelişiminde hassas ve kritik dönemler var. Belli tecrübeler, belli zaman diliminde yapılmak zorundadır ki belli gelişmeler tamamlansın ve önemli yetenekler kazanılsın.
Dil öğrenimi, ergenlik çağından önce olmalıdır. Sonraki dönemlerde dil öğrenmek zorlaşır.
Dinî eğitim de ergenlik çağına kadar verilmelidir ki zihinde daha etkili ve kalıcı olsun. Ahlakî değerler, çocuğun ruhsal ve duygusal zekâsının gelişmesini sağlar. Ergenlik çağına kadar alınan din eğitimi, gencin sağlam bir karakter ve kişilik sahibi olmasına yardım eder.

Çocuklar şaşırtacak kadar kuvvetli bir beyne sahip. Beyin kendisi en iyi nasıl öğreneceğini araştırır. Âdeta bir beyin mimarı gibi kendini geliştirir. Allah, harika bir şekilde yediğimiz basit maddelerden düşünen, hayal eden, öğrenen bir organ yaratıyor.
Eğitim yaşı ne kadar erkene alınırsa beyin gelişimi o kadar verimli olur.

Amerika’da yapılan bir araştırma, yuvaya gitmeyip evde eğitilen çocukların yuvaya giden çocuklara göre beyin gelişiminin geride kaldığını ortaya koydu. (2)

Okul yaşının yedi olmasını savunanlar, çocuklarımızın zekâsının gelişimini istemeyen ve ülkemizin geri kalmasını isteyen insanlardır.

Eğitim, zekâ geliştirecek şekilde düzenlenmelidir.
Öğretmenlerin notları ile öğrencinin fen, Anadolu, Anadolu Öğretmen, Anadolu İmam Hatip gibi liselere gitmesi çok iyi bir sistem. SBS gibi sadece öğrencinin bilgisini ölçen sınav sistemlerinden kurtulmamız gerekir.

Eğitim sistemi beynin hem sağını hem de sol lobunu geliştirecek şekilde düzenlenmelidir.
Gelecek çocuklarını en iyi yetiştirenlerindir.

Her zafer beyinde kazanılır. Eğitim ve beyin faaliyetleri ile zekâsını geliştirenler hayatta daha başarılı ve verimli olur.

Kesintisiz eğitimi savunanlar, kademeli eğitime karşı çıkanlar, beyin gelişimin ve zekâ geliştirme yollarını bilmiyorlar veya çok bilinçli hareket ediyorlar, çocuklarımızın zekâsını çok iyi geliştirmesini istemiyorlar.

Netice olarak:
. Eğitime erken yaşta başlamalı.
. Anaokulu eğitimi bütün çocukları kapsamalı.
. Eğitim 4+4+4 şeklinde kademeli olmalı.
. Din ve dil eğitimi erken yaşta verilmelidir.

Yeni Akit

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.