‘Beş şey vardır ki onların sizi yakalamasından Allah’a sığınırım’ hadisi var mı?

‘Beş şey vardır ki onların sizi yakalamasından Allah’a sığınırım’ hadisi var mı?

Böyle bir hadis var mı, kaynağı, sıhhat durumu nedir, bunlar kıyametin hangi alametlerindendir?

İlgili hadis rivayeti şöyledir:

“Ey Muhacirler cemaati! Beş şey vardır ki onlarla imtihan olacaksınız. Onların sizi (hayatta iken) yakalamasından Allah’a sığınırım. Onlar şunlardır:

● Bir milletin içinde zina, fuhuş ortaya çıkıp nihayet o millet bu suçu alenî olarak işlediğinde, mutlaka içlerinde veba hastalığı ve onlardan önce yaşamış milletlerde görülmemiş başka hastalıklar yayılır.

● Ölçü ve tartıyı eksik yapan her millet, mutlaka kıtlık, geçim sıkıntısı ve başlarındaki hükümdarların zulmü ile cezalandırılır.

● Mallarının zekatını vermekten kaçınan her millet mutlaka yağmurdan mahrum bırakılır (kuraklıkla cezalandırılır) ve hayvanları olmasa onlara yağmur yağdırılmaz.

● Allah’ın ahdini (emirlerini) ve Rasûlü’nün ahdini (yaptığı anlaşmaları ve Sünnet’ini) terk eden her milletin başına, Allah mutlaka kendilerinden olmayan bir düşmanı musallat eder ve düşman o milletin elindekilerin bir kısmını alır.

● İdarecileri Allah’ın Kitabı ile amel etmeyip, indirdiği hükümlerden işlerine geleni seçtikçe Allah onların hesabını kendi aralarında görür (fitne, fesat ve anarşi belasına maruz kalırlar).” (İbn-i Mace, Fiten, 22)

Zevaid’de bu hadis rivayetinin amel edilmeye uygun olduğu ifade edilmiştir. (İbn Mace, a.y)

Kıyamet alametleri ortaya çıkış zamanı, önemi ve mahiyeti dikkate alınarak değişik tasniflere tâbi tutulmuştur.

Örneğin:

1. Ortaya çıkış zamanına göre kıyamet alametleri zuhur edip sona eren uzak (geçmiş) alametler, zuhur etmekte olan ve artarak devam eden orta alametler, zuhurunun hemen ardından kıyametin kopacağı yakın alametler olmak üzere üç gruba ayrılır. 

2. Kıyamet alametleri önemine göre küçük ve büyük diye de sıralanmıştır.

3. Mahiyetleri dikkate alınarak yapılan taksime göre kıyamet alametleri ahlaki ve fizikî olarak da gruplandırılır. Ferdi ve içtimai açıdan bozuluşu gerçekleştiren olaylar ahlakî alametleri; güneşin batıdan doğması, sık sık vuku bulan depremler, duhan gibi hadiseler de fizikî alametleri teşkil eder. (Berzenci, el-İşâʿa li-eşrâṭi’s-sâʿa, s. 3, 70, 87; M. Ahmed Abdülkādir, Aḳīdetü’l-baʿs ve’l-âhire fi’l-fikri’l-İslâmî, İskenderiye 1986, s. 50-56)

Buna göre, İbn Mace’de geçen bu beş alametin, kıyametin küçük alametlerinden, devam eden orta alametlerinden ve ahlaki alametlerden olduğu söylenebilir.

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.