Berat Kandili nedir? Berat ne demek? Berat Gecesi'nin önemi ve anlamı

Berat Kandili nedir? Berat ne demek? Berat Gecesi'nin önemi ve anlamı

Berat Gecesi gelip çattı. Milyonlarca Müslüman bu gece Cenab-ı Hakk'a ellerini açacak ve af dileyecek. Berat Kandili'nin önemi bununla sınırla değil. Milyonlarca kişi Berat nedir? Berat Kandili nedir? sorularına yanıt arıyor.

11 Ayın sultanı Ramazan'ın habercisi olan Berat Kandili 7 Nisan 2020, yani bu akşam idrak edilecek. 3 aylar girdiğinden beri önce Regaip, ardından Miraç Kandili idrak edildi. Fakat Berat Kandili hem Ramazan'ın habericisi olması, hem de taşıdığı önem ve anlam bakımından farklı bir yerde konumlanıyor.

Hicri Takvim'de Şaban Ayı'nın 15. Gecesi Berat Kandili olarak kutlanır. Berat Kandili İslam dininde son derece önemlidir. İslami pek çok kaynakta Berat Kandili'nin önemi ve anlamı için sözler bulunmaktadır. 

7 Nisan 2020 Salı akşamı idrak edeceğimiz Berat Kandili nedir? Berat ne demektir? Merak edilen herşey haberimizin içeriğinde yer alıyor.

Berat nedir?

Berat, Arapça bir kelimedir. Anlamı ise 'bağışlanmak, temize çıkmak' olarak bilinir. Berat Kandili eskiden ''leyle-i beraa'' ve ''leyle-i mübareke' gibi isimlerle anılmaktaydı. Ondan daha önce ise 'leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' gibi adlandırmalar da bulunmaktaydı.

Berat ismi Türkçe'de Beraat olarak bilinmektedir. Bu kelime aynı zamanda bir zorluktan kurtulmak anlamına da gelebilmektedir.

Berat Kandili nedir?

Üç Aylar içinde Ramazan'a kadar üç kandil gecesi bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla Regaip, Miraç ve Berat Kandilleridir. Her bir kandil önemli olduğu gibi, Ramazan'a en yakın kandil olması nedeniyle Berat Kandili bir müjdeci olarak görülür.

Berat Kandili ise müjdelendiği üzere Amel defterlerinin yazıldığı gecedir. Bu gece boyunca kulların amel defterleri yazılacağı için bu gece için bağışlanma ve tövbe yolları aramak son derece önem arz eder.

Berat Kandili'nin esas önemi ise, Cenab-ı Hakk'ın Kur'an-ı Kerim'i Berat Gecesi yedi semadan dünya semasına indirmesidir. Peygamber Efendimiz'e nail olması ise Kadir Gecesi olmuştur.

Berat Kandili'nin önemi ve anlamı nedir?

Berat Kandili boyunca tövbe kapısı açık bırakılacaktır. Bu nedenle amel defterlerinin yazıldığı Berat Gecesi boyunca ibadet, dua ve tövbe istiğfar etmek çok önemlidir. Bu nedenle Mü'minler bu geceyi boş geçirmemek için elinden geleni yaparlar. Bu da Berat Kandili'nin faziletlerinden istifade etmek için pek çok yol aramalarına neden olur.

Berat'ın kelime anlamları içinde temize çıkmak, bağışlanmak bulunmaktadır. Gerçekten de Berat Gecesi bir bağışlanma ve affedilme gecesidir. Bu gece yapılacak özel dualar, namazlar ve tövbeler ile Berat Kandili'nin önemi idrak edilebilir.

Berat Kandiliniz mübarek olsun.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.