Bediüzzaman'ın Zülfikâr ve Siracün-Nur eserlerinde neler var?

Bediüzzaman'ın Zülfikâr ve Siracün-Nur eserlerinde neler var?

Külliyat'ta sıklıkla bahsedilen "Zülfikâr" ve "Siracü'n-Nur" eserleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bediüzzaman Said Nursi'nin yazdığı Risale-i Nur'un bir ismi olarak da kullanılan Sirâcü'n-Nur, teksirle neşir yapıldığı dönemlerde çıkarılmış bir derleme kitabın adıdır. Teksir olarak risaleler basılmaya başlandığında üç beş risale bir araya getirilerek basılıyordu. Bazı risaleler toplanıyor ve mecmualar şeklinde teksirle neşrediliyordu. Asâ-yı Mûsa, Tılsımlar Mecmuası, Zülfikâr ve Sirâcü’n-Nur da bu şekilde basılan risalelerdendir.

Siracü’n-Nur’da başlıca şu risaleler yer almaktadır:

Üçüncü Şua (Münâcat), Yirmi Beşinci Lem'a (Hastalar Risalesi), On Yedinci Mektup Yirmi Beşinci Lem'anın Zeyli (Çocuk Taziyenâmesi), Yirmi Altıncı Lem'a (İhtiyarlar Hakkında), Yirmi Birinci Mektup, Yirmi Altıncı Lem'anın Zeyli, Dördüncü Şua, On Üçüncü Lem'a (Hikmetü'l-İstiâze), Otuz Üçüncü Söz (Otuz Üç Penceredir), On Yedinci Lem'anın On İkinci Notası (Müellifin Hazin Münacatı), Beşinci Şua, Beşinci Şua'nın İkinci Makamı ve Meseleleri ve ayrıca bazı mektuplar yer almaktadır.

Zülfikar Risalesi'nin baş kısmında şu yazı mevcuttur:

"Bu mecmua üç makam ve bir hatimedir. Birinci Makamı: On Dokuzuncu Mektup, Mucizat-ı Ahmediye Risalesi ve Zeyilleri. İkinci Makamı: Onuncu Söz, Haşir Risalesi ve Zeyilleri. Üçüncü Makamı: Yirmi Beşinci Söz,  Mucizat-ı Kur'aniye Risalesi ve Zeyilleri. Hatimesinde Hizb-i Nuriye ile Risale-i Nur hakkında bir mektup vardır."

Bu eser Osmanlıca olarak telif edilmiş. Bunun Türkçesi On Dokuzuncu Mektup, Yirmi Beşinci Söz ve Onuncu Söz olarak zaten külliyatta mevcuttur. Yalnız son kısımdaki bölümler Latin harfleriyle basılmamıştır. Geri kalan kısımlar belirttiğimiz gibi Latin harfleriye basılmış durumda. 

Sorularla Risale

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.