Bediüzzaman'ın projesi Fatımatüzzehra validemizle de ilgili

Bediüzzaman'ın projesi Fatımatüzzehra validemizle de ilgili

Yazar Mehmet Ali Bulut, Bediüzzaman Said Nursi'nin çok ehemmiyet verdiği projesine neden Medresetüzzehra ismini verdiğini araştırdı.

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Mehmet Ali Bulut, Bediüzzaman Said Nursi'nin çok ehemmiyet verdiği projesine neden Medresetüzzehra ismini verdiğini araştırdı. Bulut, "Medresetüzzehra'nın Fatımatüzzehra validemizle de bir ilintisinin olduğunu düşünüyorum" dedi.

Risale Akademi sitesinde yer alan yazısında Bediüzzaman'ın medrese ile zehra kelimesini birleştirmesinin zihinsel gerekçesini aradığını hatırlatan Bulut, "Neden Medresetüzzehra dedi buna? Bunu Ezher’in kız kardeşi olarak tanımladı. Ağabeyi filan değil, kız kardeşi" şeklinde yazdı.

Zehra çiçek kokusu demektir

Zehra kelimesi üzerinde durmak gerektiğine dikkat çeken Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zehra, toplam çiçeklerin yaydıkları birleşmiş bir kokudur. Yani binlerce çiçeğin birlikte yaydığı kokunun toplamıdır zehra. Esasında buradan baktığımız takdirde dahi Üstadın birlikten ve ittihaddan yana bir tavır koyduğu daha medresenin isminden itibaren böyle bir tavır içine girdiğini görüyoruz. Yani Medresetüzzehra'yı Ezher Üniversiyesiyle ilintilendirmesi onun da Eş’ari ve Şafi fıkhını veya usulünü esas almasından mıdır? Medresetüzzehrayı Ezher’in kızkardeşi sayması yoksa ismindeki zehra kelimesinden midir? Ben sanki ismindeki zehra kelimesine Üstadın seçici bir tavır olduğunu düşünüyorum. 

"Çünkü medresetüzzehra Ezher’den bir çağrışımdır. O da zühreden ismini almış. Zehra çiçek kokusu demektir. Zühre ise Venüs. Venüs mitolojide kadını temsil eder, belki de bu yüzden kız kardeştir. Kadını ve ona ait güzel sıfatları, doğurganlığı temsil eder. Eski çağlardan beri Zühre dendi mi kadın, gençlik, güzellik, trend, moda, güzel sanatlar daha doğrusu benim ifademle estetik olan şeyler akla gelir. 

Her öğrenci kendi yeteneklerini inkişaf ettirerek İslam medeniyetinin aromasını oluşturacak

"Zühre ve zehra Bediüzzaman’ın dünyasında farklı bir kıymeti haiz. Risale-i Nur fidanlığı dediği Mesnevi-i Nuriye’nin de önemli bir bahsi zühreden gelmedir. İlginçtir Zühre yani Venüs ile güzel koku arasında ciddi bir ilinti vardır. Nitekim başta da ifade ettiğim gibi zehra çiçek kokusudur ama tüm çiçeklerin birlikte yaydığı koku. Üstad adeta bu medresede okuyacak herkesi bir çiçek kabul ediyor. İslam medeniyeti de o çiçeklerin yaydığı kokunun bir armonisinden ibaret olacaktır. Medresetüzzehrayı bir çiçek bahçesi gibi düşündüğüne eminim. Her bir çiçek çevreye kendi kokusunu salarak tabiatın fıtri kokusunu var ettikleri gibi her bir öğrenci de kendi yeteneklerini inkişaf ettirerek İslam medeniyetinin aromasını oluşturacaktır. Armoni aynı cins çiçeklerin değil farklı çeşitte çiçeklerin birlikte ettikleri bir iksirdir. Demek ki medresetüzzehradan beklediği şey tek bir insan var etmek değil her öğrencinin kendi istidatları nispetinde inkişaf ettiği ve kendinden bir şeyleri kattığı bir bütün dünya algısıdır. 

İslamın ana taşıyıcı seyitler cemaatinin anası

"Medresetüzzehranın Fatımatüzzehra validemizle de bir ilintisinin, ilgisinin olduğunu düşünüyorum. İslamın ana taşıyıcı aksı olan seyitler cemaatinin anası, büyük mektep Fatımatüzzehre validemizle bir ilinti kuruyor olmalı.

Yazının tamamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum