Bediüzzaman'ın mezarı ve sanal meşveret

İMANİ BAKIŞ, MÜMİNCE DEĞERLENDİRME

Gündemin yoğunluğunu hep beraber yaşıyoruz. Türkiye'nin en büyük özelliği de bu. Batı ülkelerinde bir yılda ortaya çıkan gündem başlıkları Türkiye'de bir ayda hatta bazen bir haftada gerçekleşiyor. Söz konusu gündemlerle beraber Risale Haber'in değişmeyen ilk gündem maddesi "iman kurtarma dava"sına katkıda bulunmaktır. Bu amaçla öncelikli meselesi bu "dava"yı ilgilendiren konulardır.

Elbette ki diğer gelişmelerle de ilgilenmek, imani bakışı, mümince değerlendirmeleri de ifade etmeye çalışıyoruz. Ancak sıralamayı unutmamak gerekiyor.

***

BEDİÜZZAMAN'IN MEZARI VE SANAL MEŞVERET

Bu anlamda Risale Haber'in çıkış misyonu ile ilgili birebir ilgili Bediüzzaman Said Nursi'nin mezar meselesi geçtiğimiz haftanın öne çıkan konusuydu. Bir grup Alevi derneği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti. Ziyarette Seyit Rıza, Şeyh Said ile birlikte Said Nursi'nin de kayıp mezarlarının bulunması istendi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan "kayıp mezarları bulun" talimatı verdi. Tüm bu haberler medyaya yansıdı.

Bu meseleye hiç bir şey olmamış gibi yaklaşmak da mümkündü. Elbette tercihini bu yönde yapanlar da var.

Onlara saygı duymakla birlikte Nur talebelerinin inisiyatifleri dışında gerçekleşen hadiseye nasıl baktıklarını kamuoyuna sunmak da bir tercihti. Bu daha gerçekçi, çözüm ortaya koyan bir yaklaşımdı. Nitekim Risale Haber olarak biz de ikinci tercihi seçtik.

Mezar ile ilgili gelişmelere özellikle Üstad Bediüzzaman'ın hayattaki talebelerinin ve Risale-i Nur konusunda çalışmaları olan isimlere nasıl baktıklarını, neler düşündüklerini sorduk.
"Özgür bir müzakere platformu" olma iddiasının kuru bir söylemden ibaret olmadığını haber ve röportajlarımızla gösterdik.

İlk başta olumsuz tepkiler gelmesine rağmen değişik gruplara mensup isimlerin beyanlarının yayınlanması üzerine bir çok olumlu mesajlar almaya başladık. Bunların içinden en güzel yorum Bediüzzaman ve Nur talebelerini birinci derece ilgilendiren bir konuda ortaya çıkan görüşlerin "Sanal bir Meşveret" olarak zikredilmesiydi. Risale Haber olarak özgür bir meşveret kavramına muhatap olmak bizler adına sevindirici bir yakıştırmaydı.

Site sloganı olarak belirlediğimiz "Akla kapı açar..." cümlesine uygun haberlerimize ve dosyalarımıza devam edeceğiz.

***

TERÖRÜN İLACI DAHA FAZLA DEMOKRATİK AÇILIM

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde meydana gelen yeni terör olayında 7 askerin şehit olması bir çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Klasik bir terör hadisesinden öte anlamlar taşıyan son olayın en büyük darbesi "demokratik açılım" çalışmalarına yönelikti. Açılıma başından itibaren karşı olan çevreler için "iyi bir fırsat" olan Reşadiye katliamı, "açılım yüzünden oldu" yorumlarını getirdi.

Açılımın konuşulduğu Ağustos ayından itibaren belirgin bir şekilde azalan terör, bu işten rantı olanların bir hamlesiydi. Bu tür hamleler -her iki taraftan- yine olacak. Açılım ne kadar inanç ve ısrarla sürdürülürse, terör de, kavga da azalacak. Onun için demokratik açılıma daha fazla önem verilmeli ve provakosyanlara gelinmemeli.

Bu anlamda DTP'nin kapatılması da bir nevi provakosyanlara zemin hazırladı. Parti kapatmanın çare olmadığını kapatılan 27 parti kararı göstermişti. Parti yerine suçu işleyen şahsın veya şahısların cezalandırılması daha yerinde bir karar olur. Şiddet içermeyen her türlü düşünce -ne kadar şok edici de olsa- kendini ifade etme imkanı bulabilmeli. Meşru kanallar ne kadar açık olursa yer altına inenlerin veya dağa çıkanların sayısı o nisbette azalır.

***

BAŞÖRTÜSÜNE HAKARET

Geçtiğimiz haftanın Risale Haber'de en çok tartışılan bir haberi de Hüsamettin Cindoruk'un başörtüsüne yönelik sözleri idi. İslamın şeairlerinden olan başörtüsüne hakaret eden kim olursa olsun eleştirilere muhatap olacaktır. Bu şahsın hangi partiden olması hiç önemli değildir. Mesele başörtüsüdür, şeairdir. Kişi buna inanmayabilir ancak başkasını yok saymaya, hele hele hakaret etmeye kesinlikle hakkı yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
8 Yorum