Bediüzzaman'ın Çalışkan'lar hanedanıyla buluşma anı

Bediüzzaman'ın Çalışkan'lar hanedanıyla buluşma anı

Emirdağlı Çalışkanlar Hanedanı’ndan Mehmed Çalışkan Ağabey 31 sene önce bugün vefat etmişti.

Risale Haber – Haber Merkezi

4 Ağustos 1984 tarihinde vefat eden Mehmed Çalışkan ağabeyin hatıralarını Yazar Ömer Özcan RisaleHaber okurları için kaleme aldı. Mehmed Çalışkan ağabeyi vefat yıldönümünde rahmet dualarıyla anıyoruz…

İşte Ömer Özcan’ın yazısı

Mehmed Çalışkan kimdir?

Mehmed Çalışkan, 1905 yılında Emirdağ’da doğdu. Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın talebelerinden Abdulkadir Ceylân Çalışkan’ın babasıdır. Hz. Üstad 1944 senesinde Emirdağ’a sürgün olarak gönderildiği dönemde Çalışkanlar Hanedanı’nın önde gelen bir ferdi olarak Bediüzzaman’a sahip çıkanlardan oldu. 1984'te Eskişehir'de vefat etti. Eskişehir Kabristanı’nda medfundur.

Çalışkanlar Hanedanı’nın tarihî hizmetleri Tarihçe-i Hayat’ta şu şekilde ifade edilmektedir:

“Emirdağ’da ilk defa Üstad’la yakından alâkadar olan Çalışkanlar Hânedanı, Kasabalarına nefyedilen bu âlim ve fâzıl ihtiyar zâta yakından dostluk göstermişler, hizmetine koşmuşlar, sırf lillâh için olan bu irtibatlarını sû-i tefsir edenlerin yalan ve tezviratına aldırmayarak alâkalarını gevşetmemişlerdi...”

Mehmed Çalışkan Ağabeyi 1973 senesinin 6 Ağustos gününde Eskişehir’de kendi işlettiği dükkânında ziyaret etmiştik. Ankara’dan Mehmed Kurdoğlu Ağabey ve bir grup üniversite talebesi ile beraberdik. Bize anlattığı hatıraları hemen anında kaydettik.

Mehmed Çalışkan ağabeyden bazı hatıralar

Ceylan evvela benden iman dersi alsın

Üstad Emirdağ’a gelince: “Burada Ceylan isminde bir çocuk var mı? O bana hizmet edecek” diye sormuş. Bir gün Ceylan’la beraber ziyaretine gittim. Üstad, “Oğlun mu?” dedi. Ben de: “Evet, fırsat düşmüşken çocuğun mektep işini bir görüşeyim dedim; efendim, çocuk çalışkan ve zeki. Onu yüksek mekteplere vermek istiyorum, ne buyurursunuz?” diye sordum. “İyi… Zeki ve çalışkan olduğu için evvela benden iman dersi alsın, sonra yüksek mekteplere devam etsin” dedi.

Ceylan’a ilk verdiği ders: Sıdk

Ceylan’a ilk verdiği ders: SIDK... Buyurmuş ki: “Hiç yalan söylemeyeceksin, daima doğru olacaksın. Sana bir milyon verirler, sen bana ihanet edebilirsin. Fakat ismin ebediyen lanetle anılır.”

Ceylan askere giderken

Ceylan’ın askerlik çağı geldiğinde, Üstad onun biraz geç alınmasını istedi ise de, biz müracaatımızı yapamadık ve Ceylan asker oldu. Üstad’ına ‘Allahaısmarladık’ derken, Üstad ona şu nasihati verdi: “Sen Risale-i Nur esaslarını hareketlerinle yaşa.”

Sonra bir pusula verdi. Bu pusulada hatırımda kaldığına göre:

“Benim şarktaki dostlarıma ve talebelerime selam olsun” yazılı idi. Ceylan Urfa’ya gidince bunu bir Nakşî şeyhine vermiş. Şeyh kâğıdı okuyup cebine koymuş, “Tamam bunu benim için yazmış” demiş. Ceylan iki ay izne çıkınca Üstad: “Urfa Medresesi’nde kalsın” dedi.

Ceylan yatağını toplayıp Üstad’ın yanına gitti

Ceylan nihayet askerliğini bitirdi geldi. Bir gece bizde kaldı. Ertesi gün Üstad: “Bak kardeşim, senin çok evladın var, bunu da bana ver” dedi. “Üstad’ım onu daha evvel size vermiştim” dedim. Böylece Ceylan yatağını toplayıp Üstad’ın yanına gitti.

Said Nursi: Hz. Hasan ve Hüseyin’in evlatlarındanım

Osman isminde Ağabey’im vardı. Bir gün şöyle tefekkür ediyormuş. “Biz elhamdülillah Üstad’ın Mehdi olduğuna inanıyoruz. Fakat Mehdi Seyyidlerden olup, ismi de Muhammed olacak. Üstad’ın ismi ise Said, hem de Kürt.” Böyle düşünürken Üstad birden hizmetinde bulunan Ceylan’a: “Git amcanı buraya çağır” diyor. Osman Ağabeyim Üstad’a varınca: “Kardaşım! Ben Hz. Hasan ve Hüseyin’in evlatlarındanım!” diyor.

Menderes Üstad’ın elini öpmemiştir, Üstad’la da hiç görüşmemiştir.

Adnan Menderes’in Üstad’ın elini öptüğünü ve görüştüğünü söyleyenler, yalan uyduruyorlar. Sadece Menderes Emirdağ’a geldiğinde üstü açık araba ile Üstad’ın kaldığı evinin önünden geçti. Geçerken, karşılıklı elle selamlaştılar. Hepsi bu kadar… (Ağabeyler Anlatıyor-2)

mehmed-caliskan-kabri.-eskisehir-2.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum