Bediüzzaman talebelerine neden 'Aziz, Sıddık' şeklinde hitap ediyor?

Bediüzzaman talebelerine neden 'Aziz, Sıddık' şeklinde hitap ediyor?

"Aziz, Sıddık Kardeşlerim." şeklinde hitap ediyor. Hep bu hitabın kullanılmasının özel bir sebebi var mıdır?

Üstad Bediüzzaman Said Nursi, Lahikalarda talebelerine sıklıkla, "Aziz, Sıddık Kardeşlerim." şeklinde hitap ediyor. Hep bu hitabın kullanılmasının özel bir sebebi var mıdır? "Aziz" ve "sıddık"kelimeleri ne anlama geliyor; verilmek istenen mesaj nedir?

Sıddık: Kelime anlamı olarak çok doğru, çok dürüst demektir. Istılah manası ise  hakta ve doğrulukta şiddetli sebat ve sarsılmamak demektir.

Dünyanın en azaplı hali ile en cazip ve çekici hali, sıddık birisini yolundan şaşırtmaz, istikametini bozamaz. Kalbindeki iman öyle bir sevidedir ki, dünyanın hiçbir  hali bu kimseyi sarsmaz ve yolundan çevirmez. İmanı çelik  gibi metin ve sağlamdır. Sıddıkiyet makamı nübüvvet makamından sonra gelir ki, bu makamın piri Hazreti Ebu Bekir (ra)’dır.

Aziz: İzzetli, dost, dinini dünyaya âlet etmeyen, sireti temiz, mânevi kudret ve kuvvet sahibi gibi manalara  gelen güzel bir terimdir.

Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin bu kelimeler ve terimler ile talebelerine hitap etmesi, hem hakikattir hem de teşvik etmek içindir. Hakikattir; zira Nur talebeleri dinsizliğin kol gezdiği, prim gördüğü; dindarlığın gericilik kabul edilerek suçlandığı bir zaman ve ortamda iman hizmetine sahip çıkıp, eza ve sıkıntılara katlanarak tam bir izzet ve sadakat ile Kur’an’a hizmet etmişler. Üstad Hazretleri bu hizmetleri bu ifadelerle taltif ediyor.

İkinci bir mana olarak da böyle olunmasını teşvik ve tavsiye ediyor. Yani Nur şakirtleri aziz ve sıddık olmalıdırlar, diye bize ihtar ve ikazda bulunuyor diye de anlamak da mümkündür.

* * *

Evet, Üstad bütün mektuplarının başında aziz, sıddık, fedakâr, kahraman, gayretli kardeşlerim gibi tabirleri kullanıyor.

Bu yaklaşım, pozitlf bir yaklaşımdır. Ve insanlara hitap adına önemli bir üsluptur.  Hiç bir zararı olmamakla birlikte, çokça faydaları vardır bu tür bir yaklaşımın.

Birincisi: Beklediği sıfatları, bu nazik üslupla ifade etmiş oluyor. Ve muhatap ta, o beklenti doğrultusunda kendini geliştirmeye gayret ediyor.

İkincisi: Muhataba ne kadar değer verdiğini ifade ederek, ona olan bakışını ortaya koymuş oluyor.

Üçüncüsü: En şerefli varlık olan insanın, varlıklar içinideki yüce  değerine vurgu yaparak, aslında bir gerçeği ifade etmiş oluyor.

Dördüncüsü: Kardeş demekle, hizmet içinde, herkesin eşit olduğu ve bir paylaşım çizgisinde hizmet edilmesi gerektiğini ifade etmiş oluyor.

Beşincisi: Bizim de birbirimize bu şekilde yaklaşmamız ve seslenmemiz gerektiğini, işari olarak dile getirmiş oluyor.

Ve hakeza, daha bir çok mesaj çıkarmak mümkündür. 

Sorularla Risale

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum