Bediüzzaman siyaset oyunlarına karşı çok yerinde hamleler yapardı

Bediüzzaman siyaset oyunlarına karşı çok yerinde hamleler yapardı

Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı anlatıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı, Isparta İmam Hatip Okulu talebesi iken 1958’in Nisan ayından, 1959’un Ekim ayına kadar bir buçuk sene müddetle Bediüzzaman Said Nursi hazretleri ile aynı evde beraber kalmış ve diğer ağabeylere yardımcı olarak bilfiil Üstad’ın hizmetlerini görmüştü.

Ömer Özcan 2015 yılında Zekeriya Kitapçı’yı Konya’da evinde ziyaret etmiş ve hatıralarını kaydetmişti. Bu hatıralar bugünlerde yayınlanan Ağabeyler Anlatıyor-7 kitabında neşredildi.

Prof. Zekeriya Kitapçı, Ömer Özcan’ın, Bediüzzaman Hazretlerinin Adnan Menderes’i ve Demokrat Parti’yi desteklemesiyle ile ilgili sorusuna şöyle cevap vermişti.

Bediüzzaman Hazretlerinin Demokrat Parti’yi ve Adnan Menderes’i desteklediğini biliyoruz. Siz Hz. Üstad’la beraber kalırken bu hususta şahid olduğunuz bir konuşması veya size bir dersi oldu mu hiç?

Arz edeyim. Bediüzzaman’ın şahsında Demokrat Parti’yi ki yıpratmak için, bugünkü belli çevrelerin “Erdoğan” hastalığı olduğu gibi o zaman da belli çevrelerin “Menderes” hastalığı vardı. Çünkü o Menderes; Konya’da yaptığı bir konuşmada “Türkiye Müslüman’dır! Müslüman kalacaktır!” dediği gibi, ezanın aslına uygun olarak okunmasını sağlamış, radyoda her Cuma sabahı Kur’an okunması için emir vermiş olan halkın içinden çıkmış bir başbakandı. Menderes’in bu faaliyetlerinden dolayı en fazla sevinen de Hz. Bediüzzaman ve nur talebeleriydi. Hatta Menderes’in bu Konya nutkunu Üstad, Risale-i Nur’dan Emirdağ Lâhikası’na almıştır.

Diğer taraftan irtica hortladı, laiklik elden gidiyor diye yırtınanların bunlara hiç sabrı yoktu. Onlar bu hususta silah olarak Hz Üstad’ı kullanmak istediler ve Menderes’i Hz. Üstad’ın şahsında yıpratmak için her türlü alçaklığı yaptılar. Malatya’da cereyan eden uydurma Hüseyin Üzmez ve Ahmet Emin Yalman olayı da bunun bir parçasıdır. Yine bu kara basın ve satılmış kalemler, ‘Said Nursi’nin ‘Şeyh Said’in başka bir versiyonu olduğu iftirası ile algı operasyonu yapmışlar ve bunda da tahminlerin ötesinde başarılı olmuşlardır. Ne yazık ki merhum Adnan Menderes de onların bu baskısı altına çoktan girmişti. Zaten güvenilir bir kadrosu da yoktu.

Şunu da açıkça söyleyeyim; Hz. Üstad, Demokrat Parti zamanında öyle, eli kolu hür bir insan olarak yaşamadı. Demokrat Parti dönemi, aynı Halk Partisi zamanında devam eden baskının biraz hafifletilmesi şekline geçti. Yani Menderes zamanında da Hz. Üstad ve Nurcu ağabeyler için aynı sıkıntılar devam etmiş, gözaltına almalar ve hapishane hayatları bir türlü bitmemiştir. Buna rağmen Hz. Üstad Menderes’ten kopmamış, her zaman onu muhafaza etmiştir. Zamane ahmakları gibi oyuna gelmemiş, seçimlerde oyunu apaçık göstererek Demokrat Parti’ye vermiştir. Üstad nasıl bir hamle yapacağını çok iyi biliyor, satrancı çok güzel oynuyordu. Devrin siyasi şaklabanlarına karşı çok yerinde hamleler yapardı Bediüzzaman...