Bediüzzaman muazzam bir diriliş destanı yazdı

Bediüzzaman muazzam bir diriliş destanı yazdı

Sadece Müslüman dünyayı değil bütün insanlığı imanın hakikatinden uzaklaştırma tehlikesi sunduğu zorlu bir zaman diliminde

Risale Haber-Haber Merkezi

Yusuf Kaplan, Gazâlî, Nietzsche, Bediüzzaman ve Sezai Karakoç'un öncü kişiler olduğunu söyledi.

Tarihi yapan, yarınlara insanca bir dünya bırakan insanların bu dünyada yaşayan ama bu dünyayı yaşamayan insanlar olduğunu belirten Kaplan, Yeni Şafak'taki yazısında "Çağrı'sı başka çağlarla ve çağrılarla buluşan, insanlığı taze bir çağ'ın eşiğine ulaştıran, ümmîleşen, yani içinde yaşadığı çağ'ı iyi tanıyarak çağ'ı aşan ve çağ'ı tanımadığını ilan eden, insanlığa diriltici nebevî bir soluk üfleyen öncü kuşaklar" dedi.

Öncü kuşakların cesur insanlar olduğuna dikkat çeken Kaplan, "Geçmişten geleceğe doğru enlemesine ve boylamasına yolculuk yapma cesareti gösteren, insanlığın önündeki imkânları çoğaltan, körleşip topallaşmasını önleyen fedakâr, vefakâr ve cefakâr insanlar. O yüzden öncü kuşaklar, adı üstünde, her zaman önden giden atlılardır: Ön alan, ön açan akıncılar. Akından akına, fetihten fethe, keşiften keşfe koşan, sürgit yol açan, sonunda yol olan yalnız insanlar" şeklinde yazdı.

"Öncü kuşakların zirvesi, yalnız insanlardır: Gazâlî, Nietzsche, Bediüzzaman ve Sezai Karakoç gibi" diyen Kaplan, bu isimleri şöyle yazdı:

"Bu dört öncü de kendi ölçeklerinde ümmîleşmiş, yaşadıkları çağ'ın ağlarını, bağlarını, prangalarını kırmış, çağrısı çağ'ını kuracak zorlu yolculuklara çıkmış, çağ'ın kavramlarının ve duyarlıklarının ötesine ulaşarak insanlığa taze soluk üfleyecek bir yol haritası, “kavram” haritası, duyarlıklar haritası armağan etmeyi başarmış öncü kişilerdir.

Gazâlî, çeyrek asırda bin yılın tohumlarını ekmiş, Müslümanlara Moğol ve Haçlı saldırılarının her şeyi tarumâr eden saldırılarına karşı muhkem ve muazzam bir korunaklı duvar inşa etmiş bir öncüdür.
Benzer yolculukları, İmam-ı Azam da, Yesevî Hazretleri de, İmam Rabbânî de, Büyük Sinan da, Itrî de yapmıştır elbette ki.

"Yine Nietzsche, modern çağın akıl putunu, “laik bilim kilisesi” olarak tarif ettiği bilim putunu, tanrı fikrini katleden Kilise'nin tanrı fikrini yıkmış bir putkırıcıdır.

"Bediüzzaman, medeniyet gökkubbemizin çöktüğü, Osmanlı medeniyetinin bitirildiği, deizm, pozitivizm ve sekülerizm putlarının sadece Müslüman dünyayı değil bütün insanlığı imanın hakikatinden uzaklaştırma tehlikesi sunduğu zorlu bir zaman diliminde, fikir, oluş ve varoluş çilesi çekerek, bu ülkeyi aslâ terketmeyi aklının köşesinden bile geçirmeden, sille yiyerek, her tür işkenceye göğüs gererek bu toprakların sahipsiz ve aziz insanlarını sahil-i selâmete çıkaracak muazzam bir direniş, diriliş ve varoluş destanı yazmıştır.

"Son olarak bu dünyada yaşayan ama bu dünyanın bütün nimetlerini elinin tersiyle iterek hakikat medeniyetini inşa edecek öncü kuşaklara diriltici bir ruh üfleyen Sezai Karakoç öncü olmanın, yalnız adam olmanın ne demek olduğunu hepimize öğreten fikir, sanat ve ahlâk anıtları dikmiştir.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.