Bediüzzaman İslamcılık fikriyatını temsil ediyordu

Bediüzzaman İslamcılık fikriyatını temsil ediyordu

Yıldırım: İslamlaşmanın (İslamcılık yerine) başlangıcı budur. Mayası, ruhu ve özü bu başlangıçta saklı

Risale Haber-Haber Merkezi

Prof. Ergun Yıldırım, Namık Kemal, Bediüzzaman, Mehmed Akif, Said Halim Paşa, F. Ahmet Hilmi, Muhammed Abduh ve Muhammed İkbal'in İslamcılık fikriyatını temsil ettiklerini söyledi.

Yeni Şafak'taki yazısında İslamcılık üzerine çeşitli iftira ve dışlama politikalarının devam ettiğini belirten Yıldırım, buna tepki gösterdi: "Bitti, öldü, durdu deyip duruyorlar. Aslında ölsün, bitsin ve dursun demek istiyorlar. Bu coğrafyadaki bir fikriyatın alevli uyanışını söndürmek istiyorlar. “İsyan” ve “ihya” olmasın istiyorlar. Başkaldırı ve meydan okuma yerine kulluk ve kölelik devam etsin istiyorlar. Neden bunu istiyorlar? Yüzyılları aşan bir fikir ve hareketin varlığına neden kast etmek istiyorlar? İslam coğrafyasının en önemli umudu olan bir arayışa neden toptan bir savaş açıyorlar? Çünkü İslam dünyasında Osmanlı sonrası hegemonyanın ve Camp David düzeninin devamını istiyorlar. Bu milleti sadece milliyetçilik, komünizm ve liberalizm gibi Batı tarzı ideolojilerle baş başa bırakmak istiyorlar" dedi.

İslamlaşma'nın, İslam coğrafyasında İttihad-ı İslam olarak varlığa geldiğine dikkat çeken Yıldırım, yazısını şöyle sürdürdü:

"Batı'ya ve Rus işgallerine karşı coğrafyamızı savunan bir hareket ve fikriyattı. Bunun için vahdet, cihat ve ihya dedi. Namık Kemal, Bediüzzaman, Mehmed Akif, Said Halim Paşa, F. Ahmet Hilmi, Muhammed Abduh, Muhammed İkbal …Bütün bu entelektüeller İslamcılık fikriyatını temsil ediyorlardı. Hem batının fiziki hem de entelektüel saldırılarına karşı cevap verdiler. Pozitivizm, milliyetçilik ve komünizm ideolojilerine karşı onlarca reddiyeler yazdılar. Kendi toplumlarını teşrih masasına yatırdılar. Çağdaş dünyada İslamı yeniden ihya ve inşa etmek peşinde koştular. Hem ulus devletleşmeye, hem ulusallaşmaya hem de Batı entelektüel tahakkümüne karşı direndiler.
İslamlaşmanın (İslamcılık yerine) başlangıcı budur. Mayası, ruhu ve özü bu başlangıçta saklı."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.