Bedava köprü ve otoyol harekete geçirdi

Bedava köprü ve otoyol harekete geçirdi

Yabancı plakalı araçların köprü ve otoyollarda geçiş ücreti ödememesi haberinin ardından Ulaştırma Bakanlığı harekete geçti.

Yabancı plakalı araçların HGS ücreti ödemeden köprü ve otoyolları bedava kullanmalarını önlemek ve cezaların tahsilatını sağlamak için formül aranıyor. Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Teşkilat Yasası'na işaret ederek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarından geçişte cezaları tahsil etmesi gerektiğini belirtiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise “Bizim önceliğimiz sınır geçişlerini en kısa süreye düşürmek iken bu araçlardan bir de ceza tahsilatı yapmak, TIR ve araç kuyruklarını artırır” görüşünde.

Habertürk'ün ortaya çıkardığı Türkiye'ye gelen ya da transit geçen yabancı plakalı araçların OGS ve HGS ücreti ödemeden yıllardır köprü ve otoyolları bedava kullanması konusuna çözüm aranıyor.

"BAŞKA ALTERNATİF BULUNMASI GEREKLİ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, 5 yıllık dönemde milyar liraya ulaşan bedava kullanım konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın adım atması gerektiğini, bu ücret ve cezaların gümrük kapılarından tahsil edilebileceğini belirtti.Bakanlık yetkilileri, Karayolları Teşkilat Kanunu uyarınca da tahsilatı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yapması gerektiğini ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise bakanlık olarak en önemli misyonlarının, gümrük kapılarında beklemeye neden olmadan hızlı geçiş sağlamak olduğunu anımsatırken, “Tüm yatırımlarımız ve çalışmalarımız bu yönde. Gümrüklerde işlemlerin seri olması gerekiyor. Her geçen gün bu süreyi nasıl kısaltırız diye uğraşırken, bir de gümrük kapısında para tahsilatı mı yapılacak?” diye sordu. Bakanlık yetkilileri, böyle bir adımın, kapılarda herkesin şikâyet ettiği TIR ve araç kuyruklarının daha da artmasına neden olacağını kaydederek, “Zaten bizim böyle bir tahsilat sistemimiz de bulunmuyor. Bu tahsilat nasıl, ne şekilde olacak? Bu konuda hiçbir çalışma yok. Yeni baştan bir çalışma yapılmalı. Bu olacaksa da nasıl olacak? Başka bir alternatif bulunması gerekiyor” diye konuştu.

EN ÇOK GİRİŞ KAPIKULE'DEN

2015'te Türkiye'ye 2 milyon 962 bin yabancı araç giriş-çıkış yaptı. En çok hareketlilik, 114 bin 987 araç çıkışı ve 124 bin araç girişi olan Kapıkule'de yaşandı.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.