Bebeklerde pişik oluşumunu önlemek tedavi etmekten daha kolay

Bebeklerde pişik oluşumunu önlemek tedavi etmekten daha kolay

Uzmanlar, annelerin en büyük korkularından biri olan bebek pişiklerinin oluşumunu engellemenin, tedaviden daha kolay olduğunu söylüyor.

Bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı bez bölgesindeki idrar ve dışkının da cildi tahriş etmesinin pişik oluşumuna neden olan en büyük faktör olduğunu söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Esengül Keleş, "Bezin ciltte uzun süre kalması, çok sıkı bağlanmış olması veya bebeğin cildinin aşırı hassas ya da alerjik olması pişiği hızlandıran nedenlerin başında gelir. Bebeğin anne sütünden mamaya veya ek besinlere geçmesi sırasında, diş çıkarma dönemi ile antibiyotik tedavisi süresinde de pişik oluşumunda artış görülmektedir. Tedavi edilmeyen pişiklerde, çok kısa süre içerisinde o bölgede yeni enfeksiyonlar oluşabiliyor. Bu nedenle pişiğin tedavisinden önce oluşumu engellenmelidir." tavsiyesinde bulundu. Öncelikli olarak yapılması gerekenin bebeğin altının temiz, kuru ve serin kalmasını sağlamak olduğunu söyleyen Keleş, "Pişik kremini gün içinde her alt değişiminde kullanın. Pişik kremini özellikle bebeğin cilt kıvrımları arasına da nüfuz etmesine dikkat ederek ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Bebeğin altının sık sık açık bırakılıp hava almasının sağlanması da faydalı olacaktır." dedi.
 
Düzelmeyen, ilerleyen pişiklerde mantar ve enfeksiyon gelişimi olabileceği için mutlaka bir çocuk doktorunuza başvurulması gerekir uyarısında bulunan Dr. Esengül Keleş, annelere pişik tedavisi ile ilgili olarak şu önerilerde bulundu:
 
"Bebeğin alt bezi sıklıkla değiştirilmeli, olabildiğince altı açık tutulmaya özen gösterilmeli ve mümkün olduğunca sık havalandırılmalıdır. Bebeğin altı bağlanırken, mümkün olduğunca bel bölgesinde gevşek bağlanmalı ve havanın bez içinde dolaşması sağlanmalıdır. Bebeğin kilosuna uygun, doğru boyda çocuk bezi seçilmelidir. Olması gerekenden küçük olanlar bebeği sıkar ve rahatsız eder, büyük olması ise sızdırma yapar ve bebeğin poposunda rahatsızlık oluşturur. Her büyük tuvaletini yaptıktan sonra altı ılık suyla temizlenmelidir. Bez bölgesi temizliği yaparken; ılık suya batırılmış pamuk kullanılmalıdır. Ilık, çok hafif köpürmeyen bir dezenfektan sabunla veya duru su ile yıkanıp, idrar ve dışkıdan iyice yumuşak hareketlerle arındırılmalı, yumuşak bir havlu ile hafifçe kurulanmalıdır. Temizleme mendilleri kullanılacaksa bebek cildine uygun, yumuşak ve alkolsüz olmalıdır. Sabun ve şampuan 3 günden sık kullanılmamalıdır. Her gün kullanılması, derinin koruyucu tabaka oluşturmasını engelleyecektir. Bebeğe yeni alt bezi bağlamadan önce altının iyice kuruduğundan emin olunmalıdır. Alt bezinin üzerine sentetik malzemeden yapılmış giysiler giydirilmemelidir. Eğer kumaş alt bezi kullanılıyorsa bu bezleri yıkadıktan sonra kimyasal maddelerden ve mikroplardan arındırmak için en az 15 dakika süreyle kaynatılmalıdır. Anne sütüne geçen antibiyotikler ve tüm ilaçlar bebeği etkiler. Bebekte pişik oluşumunun engellenmesi için annenin doğal besinlerle beslenmesi ve kullanacağı ilaçları uzman hekime danışmadan almaması gerekir."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.