Bebekler yaşına uygun beslenmeli

Bebekler yaşına uygun beslenmeli

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Makbule Eren, Bebeklerde ek gıda döneminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.

Bebeklerin iştahını etkileyen pek çok faktör olduğunu ve bunların başında ek gıda döneminde yapılan hataların geldiğini belirten Eren, "İştahı etkileyen birçok organik, çevresel ailesel faktör var. Besinin görüntüsü, kokusu, sunuluş şekli dahi etkileyebilir. Ek gıda döneminde anne sütünü azaltmak, püre kıvamında devam etmek iştahsızlık yapabilir. Ek gıdaya geçerken bebek ne zaman isterse anne sütü vermeye devam edilmeli, ek besin eşittir ebeveyn yoksunluğu şartlanmasına izin verilmemelidir." dedi.

"İdeal olan yaşına uygun sayıda öğünler halinde beslenmedir"

6’ncı ayda püre, 7’nci ayda pütürlü püre, 8 ve 9’uncu aydan itibaren katı gıda geçişleri yapılması gerektiğini hatırlatan Eren, "Çok yapılan bir hata çocuğun sadece ne yediği ve ne kadar yediği ile ilgilenilmesi nasıl yediğine dikkat edilmemesidir. Kuralcı ebeveynler kendilerince belirledikleri besinleri ve miktarları yine kendi belirledikleri saatte ve öğün sayılarında vermeye çalışır. Toleranslı ebeveynler ise çocuğun kendi istediği saatte istediğini yemesine izin verirler. İdeal olan yaşına uygun sayıda öğünler halinde duygusal beslenme yöntemidir."

"Öğün aralığı en az 4 saat olmalıdır"

Eren, "Çocuk ebeveyn ile aynı masayı paylaşarak aynı anda beslenir. Ebeveyn çocuğun açlık doygunluk belirtilerine saygı gösterir. Çocuğun kendisinin kendi istediği kadar beslenmesine ve sunduğu çeşitler içinden kendisinin seçmesine izin verir. Bu sırada kendisi de örnek oluşturacak şekilde beslenir. İdeal bir beslenme masada yapılmalı, öğün aralığı en az 4 saat olmalıdır, öğün süresi 10 dakikadan kısa 30 dakikadan uzun olmamalıdır." diye konuştu.

"Boy ve kilonun normal olması bebeğin sağlıklı olduğu anlamına gelmez"

Yutma bozukluğu, reflü, gastrit, ülser, gecikmiş mide boşalması, kabızlık, besin alerjisi, sarılık, karaciğer hastalıklarının iştahsızlık nedeni olabileceğini hatırlatan Eren, son olarak şu ifadelere yer verdi: "Yapılan hatalardan biri boy kilosu normal olan bir çocukta organik bir nedenin olmayacağının düşünülmesidir. Besin alerjisine bağlı özofajiti gelişmiş olan bir bebek gündüz beslenmeyi reddedip sadece gece beslenerek uygun boy ve kiloda olabilir. Bu bebeğin özofajiti olmadığı anlamına gelmez. 2 yaşında sadece yüksek kalorili püre ile beslenerek büyüyen çocukların normal bir beslenme alışkanlığına sahip olduğu söylenemez. İştahsızlık veya beslenme bozukluğu düşündürecek durum 2 haftadan daha uzun sürüyorsa ve o sırada buna neden olacak bilinen aşikâr bir neden yoksa ailesel davranışsal nedenler olduğunu düşünsek dahi organik nedenlerin araştırılması gerekir."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.