Bazı ehl-i kitabın iman ettikleri âhiret, hakikî bir âhiret olmadığına târiz (iğnleme)

Bazı ehl-i kitabın iman ettikleri âhiret, hakikî bir âhiret olmadığına târiz (iğnleme)

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

1 وَبِاْلاٰخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ

Bu cümledeki kelimelerin arasında bulunan nazm ve nizam:

1. Bu cümlenin mâkabliyle bağlanmasını ifade eden وَ bu rükn-ü imaniyenin burada sarahaten zikredilmesi için, âmm olarak zikredilen evvelki cümleden bu cümlenin tahsis lüzumuna binaen atıf yapılmıştır.

2. Takdimiyle hasrı ifade eden بِاْلاٰخِرَةِ 2 kelimesi, bazı ehl-i kitabın iman ettikleri âhiret, hakikî bir âhiret olmadığına târizdir. Çünkü, onların

لَنْ تَمَسَّنَا النَّارُ اِلاَّۤ اَيَّامًا مَعْدُودَةً 3 âyet-i kerimesinin hikâye ettiği gibi, "Cehennem ateşi, bizi daima yakacak değil ya! Ancak birkaç gün yakacaktır" gibi sözleriyle ve bir cihette lezaiz-i cismaniyeyi nefiy ve inkâr ettiklerinden anlaşıldığına göre, bildikleri âhiret, mecazî bir âhiret imiş.

3. Malûm ve mâhut olan şeye işaret için vaz edilen اَلْ edatı, bütün kütüb-ü semâviyenin lisanlarında deveran eden mâhut âhirete işarettir. Veyahut mezkûr delâil-i fıtriye ile akılların gözleri önünde hazır olan ve âhiret ile anılan hakikate işarettir.

4. Mukadder bulunan neş'enin sıfatına âhiret tabiri, zihinleri neş'e-i ûlâya çevirip, ondan neş'e-i uhrâya bil'intikal, imkân yolunu göstermek için ihtiyar edilmiştir.

5. Yakîn ile beraber tasdiki birlikte ifade eden يُؤْمِنُونَ 4 kelimesine bedel يُوقِنُونَ 5 tabiri, haşir meselesi şek ve şüphelere bir mahşer ve bir mecma' olduğu için, tasdikten fazla îkan ve yakîn daha ehemmiyetli olduğuna işarettir. Veya ehl-i kitabın iddia ettikleri iman, yakînden hâli olduğundan, onların imanı, iman olmadığına işarettir.

Dipnot-1: Onlar âhirete de kesin olarak inanırlar. Bakara Sûresi, 2:4.
Dipnot-2: Âhirete.
Dipnot-3: "Sayılı birkaç gün müstesna ateş bize dokunmayacaktır." Bakara Sûresi, 2:80.
Dipnot-4: İnanırlar.
Dipnot-5: Kesin olarak inanırlar.

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz