’Barikatsız Bir Dünya’ için pedal çevirdiler

’Barikatsız Bir Dünya’ için pedal çevirdiler

Fatih Belediyesi ev sahipliğinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde "Barikatsız Bir Dünya İçin Bisiklet Turu" düzenlendi.

Fatih Belediyesi 3 Aralık Dünya Engellier günü nedeniyle bisiklet turu düzenledi. "Barikatsız bir dünya için pedal çevir" mesajıyla düzenlenen etkinliğe, engelli vatandaşlar katıldı. Etkinlikte en çok ilgiyi ise bisiklet kullanan görme engelli vatandaşlar gördü. İki kişilik bisiklete binen görme engelli vatandaşlara bisikletin arka kısmına oturan görevliler, yön tarifi yaparak bisiklet kullanmalarına yardımcı oldu. Yedikule’den başlayan bisiklet turu İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde son buldu. Bisiklet turu esnasında bazı engelli vatandaşların öz çekim yaptığı görüldü. Bisiklet turu etkinliğine katılan Abdülkadir Özoğul,”Barikatsız bir dünya için pedal çevireceğiz. Tek bacağımla çevireceğim ama bu benim için herhangi bir engel değil. Diğer arkadaşlar nasıl gidebiliyorsa bende onlarla aynı hıza erişebileceğim. Bunu insan istediği zaman istediği yerde yapabilir bu bizim için bir engel değildir” dedi.

ENGELLİLER İÇİN HAYALLERİMİZ VAR

Engellilerin sokaklarda olmak istediklerini belirten yönetmen Hüseyin Nacar, ”Görme engellilerin ve işitme engellilerin film izleyebileceği, onlarında aktif olarak yaşamın içinde var olduğunu ajitasyondan uzak duygu sömürüsü olmayan filmlerin sesli betimleme alt yazı ve dublaj yöntemiyle film izlemelerini sağlayacak bir düşümüz vardı. Bu düşü gerçekleştirdik. Bu film festivali ama sadece onları sokaktan evinden çıkarmak adına değil başarı öykülerinin var olduğunu, onların da normal insanlar gibi hatta normal insanların yapamamış olduğu şeyleri başarabildiklerini göstermek adına bir takım etkinlikler yapıyoruz.

Evrensel Engelli Hakları Beyannamesinde engellilerin haklarına yönelik paneller düzenlemek ve başarılı engellilerin resim sergisini açmak gibi etkinlikler yapıyoruz. Geçmiş yıllarda görme engellilerin futbol müsabakasını yaptık. Görmeyenlerin de top oynayabildiğini gösterdik.

Geçen yıl yine işitme engelli arkadaşlarımızın bisiklet turunu düzenledik. Bu yıl yine aynısı yapıyoruz. Sadece görme ve işitme engellilerin bisiklet kullandığını değil, tek bacağı olan protez bacağı olup tek bacağı olmayan fizik kurallarını yerle bir eden, kahraman diye niteleyebileceğimiz engelli arkadaşlarımızın yaşamın içinde var olduğunu sportif etkinliklerde yapabileceğini göstermek üzere görme, işitme ve diğer engelli arkadaşlarla bir bisiklet turu etkinliği düzenliyoruz. Bu insanlar sokakta olmak istiyor. Hayatın içinde olmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Bisiklet turuna katılan Sezgin Kayacan,”Böyle bir etkinlikte bulunmak çok güzeldi. Hem tarihi yarımadayı gezmiş hem de böyle bir etkinliğe katılmış olduk.

Çok iyi geçti heyecanlıydık. Başaramasaydık kötü hissederdik. Bazı yerlerde zorlandık bunu düzenleyen belediye başkanımıza ve belediyemize çok teşekkür ederiz” dedi.

Turu başarılı bir şekilde bitiren Hayati Yiğitoğlu ise ”Gerçekten çok eğlenceliydi ve takdire şayan şeyler gördük. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü böyle bir etkinlikle kutlamak gerçekten engelli arkadaşlarımızı da motive etti. Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Biraz yorulsak da, bu tatlı bir yorgunluk. Böyle bir projeye katıldığım için mutluyum bütün engellilerin dünya engelliler günü kutlu olsun” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.