Barajın suyu çekilince eski yapılar gün yüzüne çıktı

Barajın suyu çekilince eski yapılar gün yüzüne çıktı

Ağrı'da Yazıcı Barajı suları altında kalan ve sadece camisinin minaresi görünen eski Başçavuş köyü, DSİ'nin yan tahliye borularını açması üzerine, barajdaki suların çekildi ve eski yapılar yeniden ortaya çıktı.

Yazıcı Barajı suları altında kalan eski Başçavuş köyü, sular kesilince yeniden göründü. Özellikle ilkbahar ve kış aylarındaki görselliğiyle fotoğraf tutkunlarını ağırlayan baraj gölü, şimdilerde çekilen suların ortaya çıkardığı manzarasıyla ilgi görüyor.

Zamanında gezdikleri köyün sokaklarına, kaldıkları evlere, gittikleri camiye, kullandıkları köprüye bakan Ağrılılar, her alanı teker teker gezme imkânı buluyorlar. İnsanlara ev sahipliği yapan yapılar, sular altında kalınca su altı canlılarına ev sahipliği yapmaya başladı ve şu anda ise ziyaretçileri ağırlıyor.

Suların çekilmesinden dolayı herkesin gelip hatıralarını yad ettiğini, gezdiği ev ve sokakları yeniden gezme imkanı bulduklarını söyleyen Engin Aslankılıç, "Bildiğiniz gibi Ağrı Başçavuş köyündeyiz. Baraj nedeni ile buralar eskiden sular altındaydı, bütün köy yerleşimi burasıydı. Minare, cami, evler hep sular altındaydı. Şu an çekildiği için hepsi gün yüzüne çıkmış durumda. Vatandaşlar, köylüler gelip eskiden kaldıkları, oturdukları evleri ziyaret ediyorlar. Adım adım her ev ve sokakta yaptıklarını konuşuyorlar. Şu an sular 20-30 metre çekilmiş durumda." dedi.

Köye çekim yapmaya gelen basın mensubu Ramazan Demir, köyün tamamının sular altında kaldığını, yapılar arasında minarenin bir kısmının suyun üstünde kaldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Arkadaşlarla birlikte buraya hem haber yapmak hem de fotoğraf çekmek için geliyoruz. Köyün sular altında kalışını ve suyun soğuklardan dolayı buz tutmasını çekmek için geldik yalnız beklediğimizi bulamadık. Baraj suları oldukça çekilmiş. Her yıl bu zamanlarda baraj suyu donardı. İnsanlar buz üzerine çıkıp gezme imkânı bulabiliyordu. Minarenin su altında kalması, güzel görseller oluşturuyordu. Gördüğümüz o ki kar da çok az yağıyor bundan dolayı böyle bir görüntü ortaya çıktı."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.