Bağ-Kur primlerine de destek verilsin

Bağ-Kur primlerine de destek verilsin

TESK, işçilerin sigorta primindeki gibi Bağ-Kur primlerine de 110 lira destek verilmesini ya da yeniden değerlendirme oranında artış yapılmasını istedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın sırtındaki yükün azaltılması için işçilerin sigorta priminde olduğu gibi Bağ-Kur primlerine de 110 lira destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla sadece çalışanın değil esnafın ödediği primin de arttığını ifade etti.
İşçi için yapılan teşvik ve desteklerin zor durumdaki esnaf için de uygulanması gerektiğini aktaran Palandöken, "SGK primlerindeki artışın 110 lirası devlet tarafından karşılanacak. Esnaf ve sanatkarın primindeki artış yüzde 35. Biz esnafın sırtındaki yük azalır diye beklerken 5 kat arttı" değerlendirmesinde bulundu.
Esnafın prim artışlarındaki orantısızlıktan yakındığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:
"Esnafın yanında çalışan kalfa için 110 lira prim desteği getiriliyor ama esnafın kendisine yok. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla 2016 yılında en düşük Bağ-Kur primi 568,22 lira oldu. Bağ-Kur primlerini ödemekte zorlanan esnaf ve sanatkarlarımıza gelen yük net 128 lira olmuştur. Esnafın bunu ödemesine imkan yok. Norm birliği için Emekli Sandığı, SGK, Bağ-Kur'u birleştirdik denmesine rağmen uygulamalar aynı değil. En yüksek primi Bağ-Kur'lu öderken, en az emekli maaşını yine Bağ-Kur'lu almaktadır. Esnafımızın sırtındaki yükün azaltılması için işçilerin sigorta priminde olduğu gibi Bağ-Kur primlerine de 110 lira destek verilmesini ya da yeniden değerlendirme oranında artış yapılmasını istiyoruz."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.