Avrupa Konseyi'nde "İslamofobi" toplantısı

Avrupa Konseyi'nde "İslamofobi" toplantısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türk heyetinin himayesinde düzenlenen toplantıda İslamofobi'nin tanımı ve yükselişini önlemek için alınabilecek önlemleri görüştü.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türk heyetinin himayesinde düzenlenen toplantıda İslamofobi'nin tanımı ve yükselişini önlemek için alınabilecek önlemleri görüştü.

AKPM'nin Genel Kurul Toplantısı kapsamında Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi (COJEP) ve İslamofobi Gözlemevi (ORIW) iş birliğiyle Türk heyetinin himayesinde düzenlenen toplantıda İslamofobi'nin Avrupa'da yasal ve sosyal alanda antisemitizmle aynı düzeyde tanınması ve eğitim sistemi aracılığıyla öğrencilere aktarılması çağrısı yapıldı. 

Konuşmacılardan İslam araştırmaları uzmanı Yanis Mahil, Müslümanlara karşı yapılan saldırıların saygı ve hoşgörü üzerine kurulmuş Avrupa temel değerlerine de zarar verdiğini belirterek, "İslamofobi'yle mücadele edildiğinde insan hakları için de mücadele vermiş olunuyor" ifadesini kullandı. 

Konferansta aynı zamanda İslamofobi'nin bir din eleştirisi olmaktan öte Müslüman kökenli özellikle Arap ve Türkleri hedef alan ırkçı bir fenomene dönüştüğü uyarısında bulunuldu. 

İslamofobinin 2. Dünya Savaşı esnalarında Avrupa'da yükselen antisemitizm dalgasının devamı olduğunu belirten ORIW Koordinatörü Cinzia Mantoni, "Bugünkü Müslüman mağdurlar geçmişteki Yahudi mağdurlar gibi" şeklinde konuştu. 

Konuşmacılar aynı zamanda Avrupa'da birçok ülkede Müslümanları hedef alan saldırılara karşı yasal başvuru yollarının yetersiz kaldığına dikkat çekerken, İslamofobinin hukuki düzlemde, toplumda yankı bulacak düzeyde ve okullarda bir tanım bulması gerektiğini ifade etti. 

İslamofobinin tanımının daha iyi yapılmasının toplumda hassasiyet seviyesini yükselteceğini belirten Mahil, "Daha geniş bir tanımla Müslüman karşıtı ve ifade özgürlüğünün bir parçasıymış gibi gösterilen söylemler marjinalleşecek" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.