'Avrasya Tüneli yeni bir nefes borusu olacak'

'Avrasya Tüneli yeni bir nefes borusu olacak'

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Kaya, İstanbul Boğazı karayolu tüp geçiş projesi olan Avrasya Tüneli'nin İstanbul'un ulaşımına yeni bir "nefes borusu" olacağını söyledi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleştirecek Avrasya Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu.

Asya Geçiş Kutusu Ana Şantiyesi olarak adlandırılan alana gelen Kaya'ya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş da eşlik etti.

Kaya ve Baş, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.  

Kaya, Avrasya Tüneli'nde yaptığı açıklamada, ulaşımın İstanbul'un en önemli meselelerinden birisi olduğunu söyledi.

Bu konuda Marmaray, 3. köprü gibi çok sayıda önemli projeye imza attıklarını dile getiren Kaya, "Avrasya Tüneli Projesi, çok önemli bir proje. İstanbul'un ulaşımına yeni bir nefes borusu açılıyor. Projede 3-4 ay sonra ışığın görülecek olması Türkiye'de hükümetin icraat noktasında geldiği noktayı ifade ediyor. Muhteşem bir şey. Bu ülkede güven ve istikrarın geldiği nokta açısından fevkalade önemli. Ben müteahhit firmaları ve yurtdışı firmaları tebrik ediyorum" dedi. 

Kaya, projenin Avrupa Kalkınma İmar Bankası tarafından "en iyi çevre ve sosyal uygulama projesi" ödülüne layık bulunduğunu hatırlattı.

Projenin yakıt tüketimini düşürmesi, zararlı gaz miktarını azaltması, 1,5 saatlik yolu yaklaşık 15 dakikaya düşürmesi, karbondioksit emisyonu oranını düşürmesi gibi çevreye yapacağı katkıları da önemsediklerini dile getiren Kaya, projenin Türkiye açısından son derece başarılı olduğunu vurguladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş ise Avrasya Tüneli Projesi'nin Türkiye için bir vizyon proje olduğunu kaydederek, "Gayet başarılı bir şekilde çalışmamız sürdürülüyor. Hedeflediğimiz zamandan daha erken inşallah burayı açma imkanına kavuşacağız. Böylece de bugüne kadar neyi planlamışsak, hepsi zamanında gerçekleştiği gibi burası da zamanından daha önce hizmete girmiş olacak" diye konuştu. 

Projede görevli inşaat mühendislerinden Emin Karaman da basın mensuplarına bilgi verdi.

Karaman, iki katlı olarak yalnızca otomobiller ve minibüslerin kullanımı için tasarlanan tünelin toplam uzunluğunun 5,4 kilometre olacağını belirtti.

Tünelin deniz altında kalacak 3 bin 340 metrelik bölümünün, yaklaşık yüzde 77'si olan 2 bin 560 metresinin tamamlandığını aktaran Karaman, "Kara tünelleri tamamlandı. Ağustos veya eylül ayında tünelde ışığı görmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.