Asya-Avrupa demir yolu yük taşımacılığında Türkiye'nin rolü arttı

Asya-Avrupa demir yolu yük taşımacılığında Türkiye'nin rolü arttı

Türkiye, pandemi döneminde Asya-Avrupa demir yolu yük taşımacılığında rolü daha önemli hale geldi.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın iş birliğiyle Ekim 2017'de işletmeye açılan Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ve entegre olduğu ‘Kuşak ve Yol Projesi' kapsamında oluşturulan ‘Orta Koridor' üzerinden taşımacılık artıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dönemine rağmen 43 konteynerlik ikinci yük trenini gece saatlerinde İzmit Köseköy'de karşıladı. ‘Tek Kuşak Tek Yol' insiyatifi çerçevesinde Bakü-Tiflis-Kars (BTK) tren hattı ile 23 Haziran'da Çin Kazakistan sınırında bulunan Khorgos'dan hareket eden ham madde ve ara mamul yüklü China Railway Ekspress adlı yük treni, 12 günde Köseköy'e ulaştı. Türk üreticiler tarafından ithal edilen ham madde ve ara mamul konteynerlerini bıraktıktan sonra Marmaray tüp geçişini kullanacak tren, İtalya ve Polonya'ya gidecek. Söz konusu tren, Avrupa ve Türkiye'den ihracat konteynerlerini alarak rotasını tekrardan Orta Asya ve Çin'e çevirecek.

Ulaşımın Türkiye parkurunu sağlayan Pasifik Eurasia'nın CEO'su Murat Karatekin, söz konusu yük treninin uluslararası paydaşların da katkılarıyla 12 günde Türkiye'ye ulaştırmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Karatekin, pandemi döneminde demir yolu taşımacılığının önemine dikakt çekerek, “Salgı döneminde lojistik sektörüne baktığımızda karayolu ve havayolu taşımacılığının durma noktasına geldiğini, deniz yollarında ise navlunların tavan yaptığını görüyoruz. Demiryolu taşımacılığında ise hacimsel olarak artış meydana gelmesine rağmen, navlunlar düşürülerek ihracat ve ithalatçılarımızın yükünü bir nebze hafifletmiş olduk. Her tür zorlu dönemin taşımacılık modeli olan demiryolu, pandemi sürecinde de neredeyse tek seçenek haline geldi” dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.