Arefe günü ibadetin önemi nedir? Kurban Arefesi hangi ibadetler yapılır?

Arefe günü ibadetin önemi nedir? Kurban Arefesi hangi ibadetler yapılır?

31 Ağustos 2017 itibari ile Kurban Bayramı Arefesindeyiz. Halkımız Bayram Hazırlıklarını tamamlıyor. Yarın kılınacak bayram namazı ile bayrama merhaba diyeceğiz. Peki Kurban Arefesi ne yapmalıyız? Kurban Arefesi yapılacak ibadetler ve önemi

2017 Kurban Bayramı Arefesi'nde yapılacak ibadetler, milyonlarca vatandaşın bayram hazırlığının sonuna geldiği şu saatlerde en çok merak edilen soruların başında geliyor. Kurban Arefesi nasıl ibadet edilir? sorusu yanıt arıyor. Müslümanların merakla beklediği Kurban Bayramı için sadece sayılı saatler kaldı. Peki Kurban Arefesi hangi ibadetler yapılır? Arefe günü yapılacak ibadetlerin önemi nedir?

Kurban Arefesi ibadetleri, hem bayram öncesi, hem de bayram sırasında bu mübarek günlerden alınan hazzı arttıracaktır. Zilhicce Ayı'nın 10.günü olan kurban bayramı, pek çok faziletleri de beraberinde getirecek. Arefe günü de Zilhicce'nin 9. günü olması nedeniyle pek önemlidir.

Kurban Bayramı Arefesi yapılacak ibadetler nelerdir?

Kurban Bayramı gibi mübarek günler öncesi yapılacak ibadetlerin faziletleri çokçadır. Bir Müslüman, Allah'u Teala'ya yakın olmak için istediği zaman nafile ibadet edebilir. Fakat önemli günler ve öncesinde yapılan bu ibadetlerin sevapları da bolcadır. 

Kurban Arefesi yapılacak ibadetlerden ilki oruç tutmaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Zilhicce'nin ilk 9 günü oruç tuttuğu söylenir. Kurban Bayramı'nda oruç tutulmaz. Fakat Arefe günü oruç tutulabilir.

Kurban Arefesi'nde nafile namaz kılmak da önemlidir. Kurban Arefesi kılınacak namazlar;

Tövbe Namazı: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. 

Mahsus Namaz:  Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır. Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.

şeklindedir.

Kurban Arefesi başlayıp, Bayramın 4.günü ikindi namazına kadar teşrik tekbirleri getirmek de vacip ibadettir.

Arefe günü küsler ile barışmak, gönül almak, günahlardan sakınmak da önemli davranışlar arasına girer.

Arefe günü tefekkür etmek ve ihlas suresi okumak da faziletlidir.

Arefe günü okunacak dualar Diyanet İşleri Başkanlığı'nca şu şekilde açıklanır;

“Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”
Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:
“Allah’ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât’ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah’ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât’ın içindir. Allah’ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah’ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim.”

Arefe günü yapılacak ibadetlerin önemi

Arefe günü oruç tutmak gibi önemli bir ibadeti gerçekleştirmek hadislerde bolca övülmüştür. Buna göre Hz. Peygamber (s.a.v) arefe günü orucunu şöyle övmüştür,

“arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Risale Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.