Araştırmalara göre şiddetsiz eylemler daha başarılı

Araştırmalara göre şiddetsiz eylemler daha başarılı

Kadir Has Üniversitesi’nde Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Derneği işbirliği ile düzenlenen “Sivil Direniş ve Şiddetsiz Eylem Konferansı”nda şiddet politikalarının alternatifleri ve dünyadaki şiddetsiz eylem örnekleri ele alındı.

İncelenen 323 şiddetli, şiddetsiz ve kampanya düzeyindeki eylemden çıkan sonuç; şiddetsiz eylemlerin, şiddet içeren eylemlere oranla yüzde 53 oranında başarılı olduğunu gösterdi.

“ŞİDDETE BAŞVURAN BAŞARISIZ OLUYOR”

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İrem İnceoğlu moderatörlüğünde 23 Ekim Cuma günü Kadir Has Kampüsü’nde gerçekleşen konferansa Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi Başkanı (International Center on Nonviolent Conflict) Hardy Merriman ve merkezin yetkililerinden Katherine Hughes-Fraitekh ve Nicola Barrach konuşmacı olarak katıldı. Daha iyi bir dünya için yöntemlerin tartışıldığı konferansta konuşan Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi Başkanı Hardy Merriman, 1900’lü yılların başından 2006 yılının sonuna kadarki zaman diliminde gerçekleştirilen 323 şiddetli, şiddetsiz ve kampanya düzeyinde eylemi inceleyerek yaptıkları çalışmaya göre, bu eylemler içerisindeki şiddetsiz eylemlerin, şiddet içeren eylemlere oranla yüzde 53 oranında başarılı olduğunu açıkladı. Merriman, “Şiddet içeren eylemlerin amacına ulaşma oranı ise yüzde 26. Aynı dönemde incelenen bu 323 eylem içerisindeki şiddete başvurulan eylemlere baktığımızda yüzde 60’ın üzerinde bir başarısızlık, amacına ulaşamama sonucu görüyoruz” dedi.

“ŞİDDETE BAŞVURULMAYAN EYLEMLER ARTIYOR”

Harvard Üniversitesi gibi pek çok üniversite ve organizasyonda şiddetsiz eylem ve şiddetsiz hareketler üzerine seminerler veren Merriman, “1990’lı yıllarda şiddete başvurma oranı çok daha yüksekti. 2000-2006 yılları arasında gerçekleşen eylemlerin yüzde 65’e yakını şiddetsiz eylemdi. Özellikle 2010-2013 yıllarında şiddetsiz eylemlerin sayısında çok daha fazla artış görüyoruz. Şiddetsiz eylemlerin sayısı artıyor, örneğin Çin’de karşılıklı geçip birbirlerine gülümseyerek yönetime seslerini duyurmak isteyen halk, gülmenin de bir eylem olduğunu göstermiştir. Şiddetsiz eylemlerin demokratik sonuca ulaşmada çok daha başarılı olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Katherine Hughes-Fraitekh’in çeşitli örnekleri tartışmaya açtığı konferansın ikinci kısmında farklı alanlardan gelen katılımcılar da gruplar halinde kendi deneyim ve gözlemlerini tartışarak şiddetsiz eylem biçimlerinin Türkiye toplumuna etkisini değerlendirdi.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.