Arapça Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Arapça Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

İstanbul'da ilki gerçekleştirilen, "Arapça Kitap Fuarı" büyük ilgi gördü.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul şubesinin ev sahipliğinde bu yıl ilki gerçekleştirilen, "Arapça Kitap Fuarı" büyük ilgi gördü.

Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi'ndeki fuarı ziyaretinde AA muhabirine açıklamada bulunan şair Ahmet Murat, fuarı heyecanla karşıladığını belirterek, Arap dünyasındaki yayınlardan haberdar olmak istediği için fuarı ziyaret ettiğini aktardı.

Murat, fuarda aktüel siyasete ağırlık verildiğini gözlemlediğini kaydederek, "Yayınlara baktım, DAEŞ, IŞİD eleştirisi yapan eserler var bol bol. Ortadoğu, Arap Baharı değerlendirmeleri de var. Bu yıl ilki tabii. Önümüzdeki yıllarda alanın genişlemesini dilerim. Türkiye'de, burada kim var mesela, medreseler var, Arapça ilim yapan ilahiyatlar var, bunların çok fazla dini esere ihtiyacı var" dedi.

Arapça Fuarı'nın, dini yayın ihtiyacına cevap vermesinin çok iyi olacağını dile getiren Murat, şunları kaydetti:

"(Fuarda) Edebiyat yok gibi şimdilik. Tercümeler gördüm. Bizdeki mülteci okurlar hesaba katılmış. İyi bir başlangıç. İlgiden de belli. Bu yıl iyi bir gözlem yaparak, Türkiye'de neye ihtiyaç var, ona muhakkak bakılması lazım. Yayıncılar, yayıncılarla, yazarlar yazarlarla buluşabilirse çok daha iyi olacaktır."

- Kavak: "Çok önemli bir tecrübe"

Şehir Üniversitesi Arapça Bölümü Koordinatörü Özgür Kavak, fuarı, Arapça yayınlar hakkında bir fikir edinmek amacıyla ziyaret ettiğini söyledi.

Fuarın odak noktasının "çağdaş Arap düşüncesi" olduğuna dikkati çeken Kavak, şu bilgileri verdi:

"Yayınlar, Ortadoğu, siyaset ve uluslararası ilişkiler ağırlıklı. Dolayısıyla, klasik dediğimiz eserler yok. İslami ilimlere dair de daha çok eser olmasını arzu ederim. Ancak bu ilki olduğu için, çok önemli bir tecrübe. Şimdilik çok fazla Türk okuyucusuna hitap ediyor gibi değil. Bu fuar, daha çok burada yaşayan Araplar düşünülerek yapılmış sanıyorum. Fuar listesini incelemiştim daha önceden. Birkaç kitap seçmiştim. Klasik İslam siyaset düşüncesiyle ilgili kitaplar arıyordum onları buldum. Hasan Turabi'nin aradığım birkaç kitabını buldum ve aldım."

Fuarı ziyaret eden şair Ali Emre de bu etkinlik ve fuarların, başlı başına güzel bir olay ve gelişme olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de de ilk Arapça kitap fuarı. Öncelikle bunu görmek, söylemek ve değer atfetmek lazım. Bu tür etkinlik ve fuarlar daha derli toplu, geniş kapsamlı ve sistemli bir şekilde yapılırsa, hem amacına daha sağlıklı bir şekilde ulaşabilir hem de daha geniş kitleler, bu işlerle ilgilenen, yayıncılığın, düşüncenin, kültürün, sanatın, kitabın, eleştirinin içinde olan insanlar, çevreler ve öbekler için daha güzel sonuçlar doğurabilir" tespitlerinde bulundu.

Gelecek yıllarda bu fuarın daha geniş kapsamlı tutulması gerektiğine vurgu yapan Emre, şöyle konuştu:

"Fuarın merkezine, düşünce ve siyaset ağırlıklı bir yayıncılık oturmuş durumda. Buna, yayıncılığın, kitabın, kitapçılığın diğer boyutları da söz gelimi kültür, sanat, edebiyat, şiir, roman, öykü, eleştiri gibi dalları, kolları da eklenerek yapıldığında daha güzel sonuçlar ortaya çıkacağına inanıyorum. Bizler sonuçta anlayış olarak, ortak coğrafyalarda yaşayan insanlar, topluluklar ve benzer tarihi süreçlerden geçmiş coğrafyaların çocukları olarak bunları önemsemeliyiz."

Ali Emre, küreselleşen dünyada böyle bir ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, "Hatta bu, çeşitli bağlamlarda tekrar, bir ulustan ümmet projesinin yeşermesine ciddi anlamda katkıda bulunabilir. Şiir, öykü, roman yoluyla, düşünce kitapları ve dergiler üzerinden çeşitli köprüler bağlantılar tekrar kurulabilir" ifadelerini kullandı.

- Dubis: "TYB'ye bizleri düşündüğü için teşekkür ederim"

Suriyeli Tayf Dubis ise bir yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, henüz Türkçe kitap okuyamadığını dile getirdi.

Arapça kitaplara ulaşabileceği bir fuarın düzenlenmesinden çok mutlu olduğunu vurgulayan Dubis, fuardan roman ve çocuk kitapları edindiğini aktararak, şunları söyledi:

"Bir dahaki yıl edebiyat ve dini yayınların daha çok olmasını isterim. Bu kitapların daha çok alana ihtiyacı var. Çocuklarım için de çocuk kitapları edinmek istiyorum. Daha çok çocuk kitabına yer verilirse sevinirim. İstanbul'da, Arapça kitap bulmakta zorlanıyorum. Okumayı da çok seviyorum. Fuara heyecanla geldim. TYB'ye, bu medresede bizim gibi okumayı seven, fakat kitap bulamayanlara bu alanı oluşturduğu, bizleri düşündüğü için çok teşekkür ederim."

TYB İstanbul şubesinde 15 Kasım'a kadar devam edecek fuarda, Arapça yayınların okuyucuya sunulmasının yanı sıra söyleşiler, seminerler ve şiir dinletileri gerçekleştirilecek.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.