Arafat vakfesi yolculuğu başladı

Arafat vakfesi yolculuğu başladı

Haccın en önemli farzı olan Arafat vakfesi için Mekke’den intikaller başladı. Arafat için yola ilk koyulanlar, Peygamber Efendimizin yaptığı gibi 21 kilometrelik yolu yürüyerek gitmeyi planlayanlar oldu.

Kabe-i Muazzama’da dün akşam son tavaflarını yapan hacı adayları, Aziziye istikametindeki tünele girerek ilk etapta geçecekleri 9 kilometrelik Mina güzergahına çıktılar. Genç yaşlı demeden, Peygamber Efendimizin yaptığı hacdaki gibi Arafat’a yürüyerek gitmeyi planlayanlar, terviye gününden önceki gece yola koyuldular. Çocuklarını, 2 gün boyunca Arafat’ta yiyecekleri malzemelerini sırtlarına yükleyip yola koyulan hasbi hacı adayları, yolda bol bol lebbeyk diyerek telviye getiriyorlar.

Mısırdan, Türkistan’a kadar çok değişik coğrafyadan hacı adayları dün akşamdan beri yollardalar. Bazı hacı adayları da sabah saatlerinde yürüyüşe başladılar. Dilleri, dinleri ve renkleri milyonlarca hacı adayının aynı anda bulundukları tek nokta Arafat meydanı. İnanılmaz mahşeri bir kalabalığın toplandığı, hacı adaylarının hayatındaki en önemli 24 saati oluşturan Arafat’ta her santimine bir ayak basıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen hacı adayı, haccın en önemli bölümü olan Arafat Vakfesi için Arafat’a doğru yola çıktı. Aralarında yaklaşık 65 bin Türk hacı adayının da olduğu müminler bembeyaz ihramlarıyla Mekke’nin caddelerini doldurdu. Her Müslüman’a hayatlarında bir defa farz olan hac ibadetlerini yerine getirmek için geldikleri Mekke’de haccın en önemli bölümü için dün akşam Arafat’a çıkmaya başladı. Hacı adaylarının intikalleri renkli görüntülere sahne oldu. “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” ve “Allahü Ekber Allahü Ekber La İlahe İllallahü vallahü ekber Allahü Ekber velillahilhamd” şeklinde telbiye ve teşrik tekbirlerini yüksek sesle tekrarlayan hacı adaylarının bir kısmı yürüyerek, büyük bir kısmı buldukları her araçla Arafat meydanına doğru yola çıktı.

İLK KAFİLELER ŞAFİLER

Mekke’ye kafilelerle gelenler kendi otobüsleri ile giderken, şehre kendi imkanlarıyla ulaşanlar ve Mekke yerlileri kamyonetlere, minibüs tepelerine doluştu. Bayramın ilk üç gününü de Mina’daki çadırlarda geçirecek olan 700 bin civarındaki Şafii hacı adayı ise önceki geceden itibaren Mina’ya doğru yürüyüşe geçti Peygamber Efendimizin yürüdüğü yolları takip ederek Mina’ya ulaşan Şafi hacı adayları geceyi Mina’da geçirdikten sonra bu sabah tekrar yürüyerek Arafat’a ulaştı. Gece boyu devam edecek intikallerle 3 milyon hacı adayının tamamı Arafat meydanında bir araya gelecek.

İLK ZİYARET CEBEL-Ü RAHME

Sabahın erken saatlerinden itibaren Arafat’ta, Hazreti Adem ile Hazreti Havva validemizin ilk buluştukları nokta olarak bilinen Cebel-ü Rahme tepesine çıkan hacı adayları, burada günahlarından af olunması için bol bol dua ediyor. Bugün Arafat’ta öğle ve ikindi namazlarını eda edecek olan hacı adayları Arafat vakfesine duracak, gün batımından itibaren de Arafat’tan çıkıp Müzdelife’ye doğru inecekler. Müzdelife’de bayramın üçüncü gününe kadar devam edecek şeytan taşlama ibadeti için 70 taş toplayacak ve şeytan taşlamak üzere Mina’ya varacaklar.

HUTBE MESCİD-İ NEMİRE’DE

Bu arada Arafat’ta bulunan Mescid-i Nemire Camisi de Arafat için hazırlandı. Hacı adaylarının bir bölümünün de öğle ve ikindi namazlarını kılacağı cami de aynı zamanda Arafat hutbesi de okunacak. Abbasiler döneminde yapılan cami, birçok defa elden geçirilerek günümüze kadar geldi. Son gelişmelerden sonra caminin kıble bölümünün Arafat sınırlarının dışında, arka bölümünün de Arafat sınırlarının içinde kaldığını belirten Diyanet yetkilileri Türk hacı adaylarını caminin ön tarafına geçerek cezaya düşmemeleri konusunda sık sık uyarma ihtiyacı hissetti.

İLK GÜN 7 TAŞ

Mina’dan Müzdelife’ye geçen hacı adayları Akşam ve yatsıyı Cem-i takdim yaptıktan sonra Vakfeye duracak. Hacı adayları Müzdelife’den sonra Hazreti İbrahim’in oğlu Hazreti İsmail’i kurban etmek için götürdüğü sırada şeytanın görüldüğü Mina bölgesine yürüyecek. Arafat, Müzdelife ve Mina bölgeleri arasında herhangi tabii bir sınır yok. Mina’da hacı adayları ülkelerine göre kafileler halinde şeytan taşlayacak. İlk gün Akabe adı verilen büyük şeytana 7 taş atacak Mekke’ye dönen hacı adaylarından kurbanını kesenler, taşını attıktan ve tıraşını olduktan sonra ihramdan çıkacak. Halk arasında “taş-baş-tıraş” diye özetlenen vazifeleri yaptıktan sonra ziyaret tavafını ve sa’yini bitirenler hac ibadetini tamamlamış olacak.
Etiketler: Arafat vakfesi, hac, mekke

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.