Arabuluculuk uygulaması başladı mahkeme masrafı azalacak

Arabuluculuk uygulaması başladı mahkeme masrafı azalacak

Türk hukuk sistemindeki yükü azaltmak için, şirketlerin anlaşmazlıklarını mahkemeye gitmeden çözümünü öngören ‘arabuluculuk’ modeli bugün uygulamaya konuldu.

Serkan Şahin'in haberi:

Bu sayede mahkemelerdeki davaların da daha hızlı sonuca bağlanması bekleniyor. Konunun uzmanı avukat Gizem Tan, böylece mahkemelerde hem celse sayısının hem de tarafların mahkeme maliyetinin azalacağını belirtiyor. Türk vatandaşında bir dava açma alışkanlığı olduğunun altını çizen Tan, arabuluculuk sayesinde bunun önüne geçileceğini kaydediyor. Tan, ayrıca avukatlık vekâlet ücretleri ve mahkeme harçlarıyla 20-23 bin lirayı bulan bir davanın iki tarafın üzerinde mutabık olduğu bir arabulucu ile saat başı 60-80 lira arası bir tutarla alınacak hizmetin saatine göre daha makul bir maliyetle halledilebileceğine dikkat çekiyor.

Arabuluculuk sistemi TBMM’de 7 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen ve 22 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’ ile gündeme gelmişti. Kanunun kuruluş ve teşkilatı düzenleyen 28. maddesi ve Arabuluculuk Kurulu’nu düzenleyen 32. maddesi Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi. Kanunun diğer maddeleri ise yayımı tarihinden 1 yıl sonra yani 22 Haziran 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Arabuluculuk sistemi ile anlaşmalı boşanma davaları, trafik kazaları, kat mülkiyeti gibi özel hukukla ilgili konuların uzman kabul edilen 3. şahıslara başvurarak çözümü öngörülüyor. Arabulucu tarafların müşterek tercihi olacak. Arabulucu ile taraflar arasındaki hukuk avukat-müşteri ilişkisine benzer düzeyde olacak. Arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya elde ettiği bilgi, belge ve tuttuğu kayıtları gizli tutacak. Taraflar da gizliliğe uyacak. Arabuluculuk sistemi için de Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve Arabuluculuk Kurulu oluşturulacak.

‘Arabulucu’ olacak kişilerde şu şartlar aranacak: Mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olmak. Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak. Arabuluculuk eğitimi tamamlayarak Adalet Bakanlığı’nca yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olanlar arabulucu olabilecek. Bu yeni mesleğin eğitimi ise hukuk fakülteleri, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Adalet Akademisi tarafından verilecek.

Zaman