Anneler Günü

Çocuk; öfkeli, sinirli, kızgın çevresindeki eşyaları kırıp dökerken bağırarak, “Nerdesin? Nereye saklandın? Bana para lazım.” Gözleri kan çanağına dönmüş evlat dışarıya fırlayarak çıkar. Bulunduğunu yerden titreyerek ve ağlayarak çıkan anne, başını eller arasına alarak “Nerde hata yaptım? Nerde hata yaptım?... sorularını tekrarlar.

Sevgiye, saygıya, şefkate ve teselliye muhtaç kadın veya anne ne ister? Fıtratının ihtiyacı nedir? Eşi, çocukları ve aile yaşantısındaki rolü nedir? Çocuk eğitiminde ne gerekli? Hayatının pişmanlıklarını nasıl telafi eder ve nereden başlamalı? Kimi veya kimleri rol model almalı? Dünya ve ahiret dengesini nasıl sağlamalı? Ahir zamanın olumsuz etkileri sağnak sağnak yağarken sığınağı nedir? Ne korur? Şemsiyesi nedir? Soruları çoğaltabiliriz.

Bugün, dünya anneler günü münasebetiyle programlar ve etkinlikler düzenlenmektedir. Rahim ismiyle Zat-ı zül Kemal; bir güne has olmayan ve İslam diniyle “Cennet annelerin ayakları altındadır.” Müjdesiyle ebedi, sonsuz günleri vermiş, veriyor ve verecektir.

Kadın ve anne fıtratı; şefkatli, kahraman, fedakar, ciddi samimiyetli, nazik, nazenin, zayıf, kıskanç, ürkek ve korkan, himayeye muhtaç, seri-üt-tesir yani çabuk etkilenen, duygusal, ve hassastır. Yirmi dördüncü Lem’a eserinde Bediüzzaman Said Nursi hazretleri “Tesettür Risalesi” nde biz anne ve hanımlara ders ve teselli konuşmaları vermektedir. Bu risalede;

Settar ismi ve sistemini kadın fıtratı; Şefkat ismi ve sistemini anne şefkati temsil ettiğini anlatılmaktadır. Allah’ın sisteminin bozulmasında biz anne ve kadınlara önemli vurgular yapmaktadır.

1-Kadının fıtratının fıtrılığı

2-Karı-koca münasebeti

3- Aile hayatı

4-Nesil-toplum ilişkisi

         a)Şefkatın yerinde kulanılması

         b)Daire-i terbiyeyi islamiye

         c)Anne ve kadının nereden lezzet aldığı yani çocuklarla ilgilenmek ve ameli salihe olduğu belirtilmektedir.

Anneler olarak; şefkatin gereği karşılık beklenmeden sırrı imanla ve dinde bulduğumuz nihayetsiz şefkatperane ihtiyacımız şunlardır.

1) Nur-u teselli

2) İltifat-ı merhamet-i Rahman

3) Nokta-i istinad

4) Nokta-i istimdat(Kastamonu lahikası sy. 124 )

Bunlar, Cenab-ı Allah’ta, İslam dininde, sünneti seniyye’de ve asrın tefsiri Risale-i Nur’dadır. Çözüm, davanış, uygulama, müjdeler, ebedi saadetler ve huzur dilekleriyle bütün annelerin anneler gününü kutlarım. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.