Anne-babalara uyarı: Öğrenciler ağır çanta taşımamalı

Anne-babalara uyarı: Öğrenciler ağır çanta taşımamalı

Ağır okul çantalarının çocukların omurgasında skolyoz gibi duruş bozukluklarına sebep olabilir

İzmir'deki Buca Tıp Merkezi'nden fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Ali İlhan İnan, ağır okul çantalarının çocukların omurgasında skolyoz gibi duruş bozukluklarına sebep olabileceğine dikkat çekerek, okula başlayacak öğrencilere ağır çanta taşımama uyarısında bulundu.

Uzm. Dr. İnan, gelişen teknolojiyle artan gerilimli ve stresli çalışma şartlarının birtakım fiziki bozukluklar meydana getirdiğini belirterek, bazı uyarılarda bulundu. İnan, şunları söyledi: “Özellikle gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan uzun süreli bilgisayar kullanımı ve ağır çanta taşıma, son zamanlarda omurga eğriliği dediğimiz skolyoza davetiye çıkarıyor. Omurgada oluşan deformasyon sonucu ortaya çıkan skolyoz, en çok bel ve sırt bölgesinde görülüyor. Zaman ilerledikçe yaşamı olumsuz etkilemeye başlıyor. Skolyoz gelişen kişilerde sırtta kamburluk, bir kürek kemiğinin diğerine göre daha yukarıda olması, omuz ve kalçaların asimetrik olması, bel ve sırtta eğrilik gibi belirtiler görülür. Ayrıca bu kişilerde yorgunluk, bel ve sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar.”

‘TEK TARAFLI TAKILMAMALI’

İdiopatik skolyoz denen bu omurga eğriliğinin, büyük çoğunlukla çalışma şartlarından, duruş bozukluklarından, dizüstü bilgisayar ve çanta gibi eşyaları taşımaktan dolayı ortaya çıktığını belirten Ali İlhan İnan, eşyaları tek taraflı taşımanın skolyozun en büyük sebebi olduğunu söyledi. Uzm. Dr. İnan, öğrencilere ve iş hayatındaki kişilere şu önerilerde bulundu: “Özellikle okul çağındaki çocuklarda ve gençlerde ortaya çıkan skolyoza yakalanmamak için okul çocuklarının çantalarını tek elle taşımamaları, mümkünse çekçekli çanta ya da sırt çantası şeklinde çanta kullanmaları çok önemlidir. Günlük çalışma hayatında laptop gibi eşyaları taşımak zorunda kalan kişilerin de çantalarını tek tarafta değil, dengeli bir şekilde taşımaları gerekmektedir. Ayrıca bilgisayar kullananların da çalışırken duruş ve oturuş pozisyonlarına dikkat etmeleri, eğri oturmamaları, dik durmaları, bir iki saatte bir çalışmaya ara verip sırt ve bel egzersizleri yapmaları gerekmektedir. Skolyoz saptanan kişilerin de fizik tedavi uzmanına başvurup tedavilerini yaptırmaları ve verilen egzersizleri düzenli olarak yapmaları önerilmektedir.”

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.