Anız yakmak üretime zarar veriyor

Anız yakmak üretime zarar veriyor

Anız yakma işlemi, sanılanın aksine fayda sağlamıyor ve doğaya ciddi zarar veriyor.

Türkiye'de hasat döneminden sonra anız yakma işleminin gerçekleştirildiğini belirten Atalar, kolay ve masrafsız olduğu gerekçesiyle anız yakıldığını, ancak bu yöntemin toprağa ve üretime ciddi zarar verdiğini söyledi.

Anız yangınlarının başlamasıyla gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını belirten Atalar, "Anız yangınlarıyla ilgili çalışmalarımız var. Bakanlık ve Valilik tarafından çıkarılan emirler doğrultusunda, anız yakmanın yasak olduğunu çiftçilerimize her zaman anlatıyoruz. Bununla ilgili gerekli tüm kurumlarla iş birliği içerisindeyiz ve alınan tedbirleri hep birlikte uyguluyoruz." dedi.

"Doğadaki hayvanların canlı yakılması büyük bir suçtur"

Anız yakmanın doğaya zarar verdiğini hatırlatan Atalar,"2009'dan beri anız yangınlarıyla ilgili ciddi mücadeleler yapıyoruz ve eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Bu işin temelinde anız yakmanın zararlarının bilinmesi ve bunun benimsenmesi lazım. Bilindiği üzere anız yangınları; çevre ve görüntü kirliliğine yol açması, doğadaki canlı hayvanları da yok etmesinden dolayı çok yanlış bir uygulamadır. Anız yangınlarından dolayı doğadaki hayvanların canlı canlı yakılması, son derece büyük bir suçtur." ifadelerini kullandı.

"Yüksek verim elde etmenin tek yöntemi anızların yakılmamasıdır"

Anız yakmanın topraktaki organizmaların yok olmasına neden olduğuna dikkat çeken Atalar, anızların yakılmamasının faydası olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

Bu durumun vicdanen ve ahlaken de doğru olmadığını bilmemiz gerekiyor. Çünkü ilk 10 santimetre derinliğindeki gözle gördüğümüz ve görmediğimiz çok çeşitli canlılar yaşıyor. Bunlar solucan, karınca, kuş, yılan, uğur böceği ve kertenkelesine kadar, yüzlerce, binlerce canlı toprakta yaşam faaliyetini sürdürüyor. Bunların topraktaki faaliyetleri neticesinde toprak havalanıyor ve orada biriken gübrelerin organik madde miktarı artıyor. Bu sayede topraktaki var olan gübrenin kullanılması veya oradan daha fazla yüksek verim elde etmenin tek sebebi toprak altında yaşayan canlılar sayesinde oluyor. Anız yakıldığı taktirde ilk 10 santim içerisindeki hayvanların veya toprağa faydalı canlıların tamamına yakını yok oluyor. Dolaysıyla çoraklaşmış bir toprak kalıyor. Anız yakıldığı için her yıl toprağın verimi daha da azalıyor. Bu da toprağın çok olumsuz etkilemesine neden oluyor. Bu durum bilimsel açıklamalarla kanıtlanmıştır.

"Eğitim çalışmalarında anız yakmanın zararlarını çiftçilerimize anlatıyoruz"

Çiftçilerle yapılan toplantılarda anız yangınlarının sebep olduğu zararların anlatıldığını belirten Atalar, "Eğitim çalışmaları neticesinde, anız yangınlarıyla ilgili son 10 yıl içerisinde bin 767 tutanak tuttuk ve çiftçilerle bin 721 toplantı düzenledik. Toplantılara 20 bin 566 çiftçi katılım sağladı, eğitimler verildi ve eğitimlere halen devam ediyoruz. Toplantılarda çiftçilerimize anız yakmanın zararlarını ve yakmamanın faydalarını anlatıyoruz. Ayrıca toplantıların dışında, her yıl çiftçilerimize broşürler ve çiftçi mektuplarını dağıtıyoruz. Çiftçi kayıt sisteminde olan çiftçilerimize bu bilgileri verdikten sonra anızı yakmayacaklarına dair taahhütname de imzalatıyoruz. Dolaylısıyla bununla ilgili eğitim çalışmamızı aralıksız sürdürüyoruz." dedi.

"Yaptığımız uyarılara rağmen anız yakan çiftçilerimiz var"

Çiftçileri, anız yakmamaları için sürekli uyardıklarını belirten Atalar, bazı çiftçilerin eylül ayında ürün elde edebilmek için anızları yaktıklarını söyledi.

Atalar, "Yaptığımız uyarılara rağmen anız yakan çiftçilerimiz var. Bunun sebebi de çiftçiler temmuz ayında, ürünleri hasat etikten sonra eylül ve ekim aylarında toprağı işlemeden tekrar ürün ekebilmek için anızı yakarak bu işi yapmaya çalışıyorlar. Anız yakmanın hiçbir faydası yok. Düzgün tarım aletleriyle anızın toprakla karıştırılmasının toprağa daha çok faydası vardır." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl anız yakmanın cezası dekar başına 73 TL'dir"

Anızların yakılmaması için çalışmalarının olduğunu belirten Atalar, "Bu yıl anız yakan üreticilere dekar başına 73 TL uygulanacaktır. Anız yakmayla ilgili Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından 108 personel görevlendirdi ve bu 108 personel sahada çalışmalarını yürütmektedir. Ayrıca Emniyet, Jandarma, Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Mili Eğitim Müdürlükleri ve Diyanet İşleri İl Müftülüğümüzle birlikte çalışma gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

"Son 10 yılda anız yakan çiftçilere bir milyon 250 bin TL cezai işlem uyguladık"

Yapılan faaliyetlerinin amacına da değinen Atalar, şöyle konuştu:

"Buradaki amacımız hiçbir şekilde anızın yakılmaması ve tarımsal faaliyetlerin daha sağlıklı ortaya çıkmasıdır. İnşallah bunda bir mesafe de kat ettik. Son 10 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde, kuralara uymayan çiftçilerimize bir milyon 250 bin TL'nin üzerinde cezai işlem uyguladık. Bunlar da istemediğimiz olaylardır. Çaresiz kaldığımız için de uyarılar da bir yere kadar sürüyor ve bir yerden sonra cezai işlemin uygulanması gerekiyor. Üreticilerimizden beklentimiz hem kendi iyilikleri hem daha yüksek verim almaları hem de doğanın korunması için anız yakmaktan vazgeçmeleridir. Bu kurallara uyan çiftçilerimiz inşallah verimli bir sezon geçirirler."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.