Altmış bin Türk kutsal beldede

Altmış bin Türk kutsal beldede

Her yıl milyonlarca Müslümanı ağırlayan Kabe’ye Türkiye’den 59 bin 200 kişi gitti.

Hacı adayları arasında yer alan 96 yaşındaki Ayşe Şimşek bu yılın en yaşlı hacı adayı olurken 3 aylık olan Esmira Ecrin Yavuz en küçük hacı adayı oldu. Hacdan dönecek ilk kafile 27 Eylül'de yola çıkacak.

Fatih Özkanoğlu-
Her Müslümanın hayali, nefsin terbiyesi, ruh temizliği ve bağışlanma ümidi olan hac ibadeti için hacı adayları kutsal beldeye akın ediyor. Arefe ve Kurban Bayram'larında yapılan Hac ibadeti için dünyanın birçok bölgesinden milyonlarca hacı adayı bu kutsal yolculuğa iştirak ediyor. Türkiye'den bu sene kutsal beldeleri ziyaret etme aşkıyla yanıp tutuşan 1 milyon 244 bin 629 kişi hacca gitmek için başvurdu. Ancak sınırlı kontenjan nedeniyle bu yıl 59 bin 200 kişi gidebildi. Hacı adayları arasında yer alan 96 yaşındaki Ayşe Şimşek bu yılın en yaşlı hacı adayı olurken 3 aylık bebek olan Esmira Ecrin Yavuz en küçük hacı adayı olarak kutsal beldeleri teneffüs edecek. 21 Ağustos'ta giden ilk kafile 27 Eylül'de, son kafili ise 19 Ekim'de yurda dönecek. Yoğun talep nedeniyle Suudi Arabistan Devleti'nin ülkelerin nüfusuna göre belirlediği kontenjana takılanlar ise heyecanlarını gelecek yıla saklıyor.

Kabe'nin kapasitesi artırılacak

Suudi Arabistan yönetimi tarafından 2009 yılında başlatılan Kabe'yi genişletme çalışmaları son sürat devam ediyor. Çalışmalar nedeniyle hac ibadeti için yaklaşık 3 milyon hacı adayı kabul ediliyor. 2020 yılında tamamlanmasının öngörülen proje sayesinde Kabe, 10 milyon hacı adayını ağırlayabilecek.

Allah'ın insanlar üzerinde hakkıdır

Hicretin 9. yılında nazil olan “...Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır... (Al-i İmran 96-97) ayetiyle hac ibadeti Müslümanlara farz kılındı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hac ibadetinin İslam'ın beş temelinden birisi olduğunu belirterek şöyle buyurdu: “İslam beş şey üzerine bina edilmiştir. Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.”

Özürsüz haccı ter etmeyin

Hac ibadeti, birçok sevap ve fazileti bünyesinde barındırıyor. Ebu Hüreyre'den rivayet edilen Hadis-i Şerif'e göre, Peygamber Efendimiz konu hakkında şöyle buyuruyor: “Kim hac eder de şehevatı terkedip günah işlemezse geçmiş günahları bağışlanır.” Bir başka Hadis-i Şerif'te ise “Hac ve Umre için Beytullah'a gidenler, Müslümanların Allah'a gönderilmiş temsilcileridir. Allah'a dua ederlerse, Allah dualarını kabul eder. Af dilerlerse Allah onları affeder” buyruluyor. Diğer bir Hadîs-i Şerîf'te de “Özürsüz yere haccı terketmek, üzerine hac farz olduğu halde hacca gitmeyi aklına bile getirmemek çok ağır bir günahtır” deniliyor.

Haccın manası nedir

Hac İbadeti, baştan sona temsili hareketlerden meydana geliyor. Hacıların, Mescid-i Haram'a girmeden önce giydikleri ihram kefeni anımsatıyor. Bu hareket insanın ölümü ve dünya ile alâkasını kesmesini temsil ediyor. Arafat'ta vakfe ise mahşer gününün küçük bir provasını. Her türlü şerrin sebebi olan Şeytan'ı sembolik olarak taşlamak, ona ve kötülüklere karşı mücadele edileceğinin, daha sonra Mina'da kesilen Kurban ise Allah yolunda can vermeye hazır olmayı simgeliyor.

Havayolu ile geçen hastalıklar risk oluşturuyor

Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına doktorlardan uyarılar geldi. Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, seyahat sırasında hacı adaylarının hastalanmamak için bazı önlemler alması gerektiğini belirtti. Hac ibadeti için yapılan seyahat sırasında ve hacda birçok hastalık riski bulunduğunu söyleyen Avcı, “Grip, nezle, verem, menenjit gibi havayolu ile bulaşan hastalıkların yanı sıra, gıdalarla bulaşan mide, bağırsak sistemi hastalıkları en sık rastlananlarıdır. Hacı adayları alışık olmadıkları, çok farklı bir mekan ve iklimde, dünyanın her tarafından gelen Müslümanlardan oluşan kalabalık ortamlarda bir ayı aşkın süre bir arada yaşamak durumundadır. Hacda farklı biçimde beslenmeleri, her zamankinden daha fazla bedensel egzersiz yapmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

DİYABETLİLER RİSK ALTINDA

Avcı, hac ibadeti için gitmeden önce kronik hastalıkları bulunanların sağlık kontrollerini yaptırmaları, hac sırasında kullanacakları ilaçların dozunu yeniden ayarlatmaları gerektiğinin altını çizdi. Avcı, özellikle diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve kalp hastalığı gibi sorunları olanların risk altında olduğunu ifade etti.

Hac mevsimi esnafı da güldürdü

Kutsal topraklara yolculuklar başladı. Hac ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar, kutsal toraklara gitmeden ihtiyaçlarını tamamlamak için mağaza mağaza dolaşıyor. Hacı adaylarının alışverişi de en çok esnafın yüzünü güldürüyor. Hac malzemeleri satan işletmeciler, hacıların ortalama bin ila bin 500 lira arasında para harcadığını söylüyor.

ZARURİ ŞEYLER ALINIYOR

İstanbul Esenyurt'ta Hac ve Umre malzemeleri satan Cahit Öztürk, hacı adaylarının zaruri ihyaçları için alışveriş yaptığını söyledi. Öztürk, “Hacı adayları ihram, ihram kemeri, para kemeri, fermuarlı atlet, tavaf patiği gibi malzemeler alıyorlar. Bayanlar elbise ve ferace alıyor” dedi.

RAHAT TERCİH EDİLİYOR

İhramların fiyatlarının 30 liradan başlayıp, 100 liraya kadar çıktığını söyleyen Öztürk, kutsal topraklarda giyilecek kıyafetlerin özel kumaştan yapılması gerektiğini ifade etti. Öztürk, “İnsanlar ferace, ihram, gömlek ya da pantolon alırken şile bezinden ve keten kumaştan yapılmış özel dikim ürünlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.