Altay tankı 2018'de TSK'da

Altay tankı 2018'de TSK'da

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"RUSLAR KAPSAM DIŞI TUTULDU"

"Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde Çin, 3,4 milyar dolarla en uygun teklifi vermişti. İhaleye ilişkin daha sonra çeşitli nedenlerle bazı gecikmeler yaşandı. Şu anda son durum nedir?" sorusuna, Bakan Yılmaz, şu yanıtı verdi:

"Hava ve füze savunmasıyla ilgili bir ihaleye çıkıldı. Bu ihaleye Çin'den, Rusya'dan, Fransa ve İtalya işbirliği Eurosam'dan ve Patriot, Amerika'dan teklif verildi. Arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışma yaptı, dört kriteri esas alarak bir karar oluşturduk. Teknoloji transferi yapılacak, Türkiye'de ortak üretim olacak, en kısa zamanda teslim olacak ve fiyatı da makul olacak. Dört unsur, sac ayağı. 'Sağlam olarak ayağı yere basarsa, biz onunla sözleşme imzalarız' dedik. Bu yapılan değerlendirmelerde birinci sırada, gerek en kısa zamanda teslim gerek fiyat gerek yerli katılım, ortak üretim gerekse teknoloji transferi konusunda Çin firması bir adım daha önde olduğundan, Çin firması ile görüşmelere başlanması hususunda, Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı alındı ve görüşmelere başlandı. Eğer bununla sözleşme imzalanamaz ise ikinci sıradaki Eurosam ile görüşmelere başlanması, bununla da sözleşmeye varılamaz ise üçüncü sıradaki Amerika'daki Patriot. Rusya ise tamamen gündem dışı bırakıldı, çünkü fiyat olağanüstü, 9,9 milyar dolar. Çin'inki 3,5 milyar dolar gibi bir şeyken, Ruslarınki 10 milyar dolar civarında, dolayısıyla o kapsam dışı tutuldu."

Bakan Yılmaz, Rusya dışındaki firmaların, tekliflerini daha iyi şekilde güncellediğini ancak yazılı teyit istediklerini anlatan Yılmaz, "Her an her bir görüşme masasında bulunan bir adım Çin ama diğerleri de var, her birisi 'Türkiye ile bu projeyi gerçekleştirmek istediklerini, gerek teknoloji transferinde gerekse ortak üretim konusunda kırmızı çizgilerinin olmadığını' beyan ediyorlar. İnşallah biz bu projeyi Türkiye'nin lehine olacak şekilde neticelendireceğiz" diye konuştu.Gecikmenin, firmaların yazılı teyidi vermemesinden kaynaklandığını belirten Yılmaz, yazılı, açık taahhüdün verilmesi durumunda, sözleşmeye hazır olduklarını, Türkiye'nin lehine neyse, onunla sözleşmeyi imzalayacaklarını söyledi.

"BU YIL 35 PİYADE TÜFEĞİ"

"Tasarımı Makina Kimya Endüstrisi Kurumu ve Kale Kalıp tarafından yapılan milli piyade tüfeğinin seri üretim sözleşmesi ne zaman imzalanacak. İlk etapta ne kadar üretilmesi planlanıyor? TSK envanterine katılan ürünlerde yerli üretim oranı ve bu alandaki hedef nedir?" sorusu üzerine Yılmaz, şu ana kadar Almanların ve Amerikalıların tüfeğinin kullanıldığını, Türkiye'nin ilk defa kendi tasarımıyla, emsallerinden kat kat nitelikli bir piyade tüfeği ürettiğini söyledi.Bakan Yılmaz, piyade tüfeğinin üretiminin basit gibi görülmesine rağmen zor olduğuna değinerek, Makina Kimya Endüstrisi ve Kale Kalıp'ın ortak çalışmasıyla, bir eserin ortaya çıktığını ifade etti.Silahlı Kuvvetlerin, bu yıl için 35 bin piyade tüfeği talebinin olduğunu kaydeden Yılmaz, bu tüfeklerin 20 binini Makina Kimya Endüstrisi'ne, 15 binini ise Kale Kalıp'a ürettirme kararı aldıklarını dile getirdi.

"İHRAÇ EDEBİLME YETENEĞİ KAZANACAĞIZ"
Yerlilik için çok ciddi bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, "Önceden yüzde 85-90 Silahlı Kuvvetlerimizin dışa bağımlılığı varken, şimdi bağımlılık yüzde 50'nin altına düştü. Yerlilik oranı yüzde 55 oldu. Peki hedefimiz ne? Yüzde 100'ü sağlayabilmek" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin ürettiği SOM füzesinin motorunun Fransa'dan alındığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SOM füzesini bir yere ihraç etmek istediğinizde, Fransa 'bendeki olan motoru, üçüncü ülkelere ihraç edemezsin' diye bir kısıt koyduğunda, kendi ürününüzü de satamıyorsunuz. Demek ki bütün malzemeleri içinde bulunan, yazılım, motor, kamera dahil, hangi sistem olursa olsun, en ufacık bir sistem bile olsa, o sistemin yüzde 95'i sizin ama yüzde 5'i yabancı. O yabancılıktan dolayı yüzde 95'i ihraç edemiyorsun. Dolayısıyla yüzde 100'ü yakalamak bizim hedefimiz. Arkadaşlarımız bu doğrultuda bir çalışma yapıyor ama şu andaki global, brüt rakam yüzde 55. Çok iyi, detaylı bir çalışma arkadaşlar yapacaklar. Kendi ürünlerimizi hiçbir kısıtlamaya tabi kalmaksızın, ihraç edebilme yeteneğini kazanacağız diye düşünüyorum."

Bu engelleri aşabilmek için çalıştıklarını belirten Yılmaz, AK Parti iktidarının, millete özgüven kazandırdığını, Türkiye'nin artık "yaparız" dediğini söyledi.

"AK PARTİ ÖZGÜVEN KAZANDIRDI"
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, kısa ve orta menzilli hava savunma sistemlerinin Türkiye'de yapıldığını vurgulayarak, "Aselsan ve diğer alt yüklenicilerle birlikte, alt irtifayı yaptık, ortayı yaptık, üst irtifa, o Çin'den, Fransa-İtalya Eurosam'dan veya Amerika'dan alacağımız Patriot sisteminin, alt ve ortasını biz burada yapıyoruz. Diyorlar ki bizim arkadaşlar, 'bize biraz da zaman verin, biraz daha destekleyin, biz onu dahi Türkiye'de yaparız' diyorlar. Yaparlar mı? Yaparlar, hiç şüpheniz olmasın. Çok şey yaptık ama en büyük yaptığımız şey, bu ülkenin özgüvenini yeniden kazandırmak" diye konuştu.

Bakan İsmet Yılmaz, ilim ahlakına sahip bilim adamı Prof. Dr. Kemal Karpat'ın, "Türkiye, son 200 yılda, en güçlü dönemini yaşamaktadır ve hiçbir dönemde olmadığı kadar da diğer ülkelerin dikkatini üzerine çekmiştir" dediğini aktararak, bu güveni yaratan, özgüveni kazandıranın AK Parti iktidarı olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "Hamdolsun, her sözümüz hak, yüzümüz ak" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.