Almanya Sağlık Bakanı: Gargara yapmak koronavirüs riskini azaltıyor

Almanya Sağlık Bakanı: Gargara yapmak koronavirüs riskini azaltıyor

Canan Karatay’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı karbonatlı suyla gargara yapmanın koronavirüsten koruduğuna dair açıklamasına benzer bir açıklama Almanya’dan geldi.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın koronavirüsün etkisini azaltmak için gargara yapılması önerisine Türkiye'de bazı kesimlerden tepkiler gelse de Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Karatay’a destek verir mahiyetinde açıklamalar yaparak, ‘Gargara yapın’ önerisinde bulundu. Spahn’ın sözlerinin ardından Alman basını da gargaranın, koronanın yayılmasını önlediğini manşet yaptı.

Neuen Osnabrücker Zeitung'a açıklamalarda bulunan Bakan Spahn, Kovid-19’un yayılmasının gargara vesilesiyle azalacağından ümitli olduğunu belirtti.

VİRAL YÜKÜ AZALTIYOR

Tamam bilimsel bir araştırma ve sonucun olmadığına dikkati çeken Spahn, ancak ağzı temizlemek için sofra tuzunda çözülmüş uçucu yağlarla, tuzlu gargarayla yapılan gargaranın boğaz ve ağız bölgesindeki viral yükü azaltacağını yineledi.

Ne tür bir gargara yapılması gerektiği veya bir formül göstermeyen Spahn, herkesin kendi yöntemini uygulaması gerektiğini kaydederek, kendisinin de düzenli bir şekilde gargara yaptığını ve canının hiçbir şekilde yanmadığını vurguladı.

Spahn'ın bu açıklamaları, sofra tuzuyla yapılan gargaranın, genellikle aile içerisindeki virüsü oldukça azalttığı yönündeki sağlıkçıların görüşlerine dayandırılıyor.

İSPANYOL GRİBİNE KARŞI DA KULLANILMIŞTI

İyot çözeltileri ya da etanol içerisinde çözülmüş uçucu yağlar barındıran gargaraların etkili olduğu bildiriliyor. Salin solüsyonlarıyla gargara yapmak 1918 yılında İspanyol gribiyle mücadelede kullanılan bir yöntemdi ve Japonya'da da salgının başlangıcından bu yana insanların gargara yapmaya teşvik edildiği belirtildi.

CANAN KARATAY NE DEDİ?

Hiçbir virüsün alkali olarak bilinen ortamda yaşayamayacağını, bunun senelerdir söylenen bilimsel bir gerçek olduğunu savunan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, tüm arkadaşlarına, sağlık kurumlarında çalışanlara ve vatandaşlara sabah-akşam karbonatlı suyla gargara yapmalarını önermişti.

Karatay, el yıkamak, uyku ve sıvı almanın çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum