Allah, bir kısmından yiyesiniz diye hayvanları sizin için nimet kılandır

Allah, bir kısmından yiyesiniz diye hayvanları sizin için nimet kılandır

Ayet meali

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c), Mü'min 77-81. ayetlerinde meâlen şöyle buyuruyor

77 . (Habîbim, yâ Muhammed!) Artık sabret! Çünkü Allah’ın va‘di haktır. Böylece onları tehdîd ettiğimiz şeylerin bir kısmını sana göstersek de, yâhut (göstermeden) seni vefât ettirsek de, sonunda (onlar) ancak bize döndürüleceklerdir.

78 . Celâlim hakkı için, senden önce de peygamberler gönderdik; onlardan sana kıssa(larını) anlattığımız kimseler de var, içlerinden sana kıssa(larını) anlatmadığımız kimseler de var. Nitekim Allah’ın izni olmadan hiçbir peygamberin bir mu‘cize getirmesi mümkün değildir. Fakat Allah’ın emri geldiği zaman, hak ile hükmedilir; işte o zaman, (mu‘cizeleri) boşa çıkarmaya çalışanlar hüsrâna uğramıştır.

79 . Allah, bir kısmına binesiniz, bir kısmından da yiyesiniz diye hayvanları sizin için (ni‘met) kılandır.

80 . Onlarda sizin için (daha birçok) menfaatler vardır; hem onların üzerinde gönüllerinizdeki bir ihtiyâca ulaşır (onu te’mîn eder)siniz. İşte onların üzerinde ve gemilerin üzerinde taşınırsınız.

81 . Böylece (Allah) size âyetlerini gösterir. Şimdi, Allah’ın âyetlerinden hangisini inkâr edersiniz? (*)

(*) “Hâlık-ı Âlem’i (kâinâtın yaratıcısını) bize ta‘rîf ve i‘lân eden deliller ve bürhanlar, lâyüadd (sayısız) ve lâyuhsâ (hesabsız)dır. O delillerin en büyükleri üçtür. Birincisi: Bazı âyetlerini gördüğün ve işittiğin şu ‘kitâb-ı kebîr-i kâinât’tır (büyük bir kitab hükmündeki kâinâttır). İkincisi: Bu kitâbın âyetü’l-kübrâsı (en büyük âyeti) ve dîvân-ı nübüvvetin hâtemi (peygamberlik defterinin mührü) ve künûz-ı mahfiyenin miftâhı (gizli hazînelerin anahtarı) olan Hazret-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm’dır. Üçüncüsü: Kitâb-ı âlemin tefsîri ve mahlûkata (yaratılmışlara) karşı Allah’ın hücceti (delîli) olan Kur’ân’dır.” (Mesnevî-i Nûriye, Reşhalar, 16)