Akciğer kanserine erken teşhis

Akciğer kanserine erken teşhis

Yaşamı tehdit eden akciğer kanserinde erken teşhis sağlayan Ebus yönteminin bilinmeyenlerini Prof. Dr. Görgüner anlatıyor

Ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer alan akciğer kanserinde erken teşhis sağlayacak yeni bir yöntem bulundu. Erken evrede akciğer kanserinin teşhisini de kolaylaştıran Endobronşiyal Ultrasonografi (Ebus) yöntemi; oldukça gelişmiş bir tanı yöntemi olduğunu belirten Emsey Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, "Ebus; uç kısmında ustalıkla tasarlanmış bir ultrasonografi başlığı bulunan ince bükülebilir bir alet ile ağızdan girilerek solunum yollarının ultrasonografik olarak görüntülenebildiği yepyeni bir tetkik yöntemidir" diyor. Prof. Dr. Görgüner, Ebus'u şöyle anlatıyor... 

* Hangi durumlarda kullanılmaktadır? Bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki büyümüş lenf bezlerinin tanısında, konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin tanısı ve evrelemesi ile tedavi kararında, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların tanısında ile büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarı ile kullanılabiliyor. 

* Genel anesteziye gerek duyuluyor mu? Hastanın uygun şartlarda olması ile ameliyathane şartlarında genel anesteziye gerek kalmaksızın orta derecede sedasyon yeterli oluyor. 

* Ne kadar sürüyor? İşlemin süresi hastaya göre değişebilmekle birlikte 15-30 dakika sürüyor. İşlem sonrasında genellikle aynı gün içinde hastanın taburcu işlemleri gerçekleştiriliyor.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.