Ağrı'da altın rezervi bulundu

Ağrı'da altın rezervi bulundu

TMSF Başkanı Muhittin Gülal'ın müjdesini verdiği Ağrı'da büyük bir altın rezervinin bulunduğu açıklaması üzerine kentte madenin faal hale getirilip altınların işlenmesi heyecanla bekleniyor.

Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara (Mele Qere) köyünde yürütülen altın sondaj faaliyetlerinden sevindirici haber geldi.

Yıllardır yürütülen fizibilite çalışmalarının ardından Mollakara köyüne yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki merada yapılan araştırma sonuçlarıyla ilgili sevindirici haber, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhittin Güldal'dan geldi.

Güldal, kurumun internet sitesinde "Ağrı'da çok güzel bir rezerv bulduk. Bununla alakalı son çalışmalarımız bitti. Önümüzdeki mart-nisan ayı gibi tesisimizin temelini atacağız. İnşallah orada 400- 500 kişiyi de istihdam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

TMSF Başkanı'nın yaptığı açıklama üzerine heyecanlanan ve mutlu olan 70 haneli 500'den fazla nüfusu bulunan Mollakara köyü sakinleri, çalışmaların başlamasını bekliyor.

Tesisin kurulacağı alanda iş makinelerinin şimdiden yol çalışmasına başladığı madende, altın rezervinin miktarının ne oranda olduğu hakkında önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir açıklama yapması bekleniyor.

"Altın rezervine sevindik"

Köy sakinlerinden Selami Polat, altın madeni ile birlikte sağlanacak istihdamın kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu maden ocağı rezervinin haberini duyduğumuzda köy halkı olarak çok sevindik. Memleketimiz ve ilçemiz için inşallah hayırlı olur. Bu alanda kurulacak tesiste 400-500 kişinin çalıştırılması planlanıyor bu durumda bizi ayrı sevindirdi. Rezervin bulunduğu alan köy merasıdır, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızı otlatıyoruz. Burada maden faaliyete girerse mera kullanılmaz hale gelir. Bu konuda devletin bir adım atmasını ve bizler mağdur durumda bırakmayacağına inanıyoruz.

"Burada maden sahası açılacak, Allah'ın izni ile iş istihdamı olacak"

Köy sakinlerinden Aslan Çiftçi ise, "Burada maden sahası açılacak Allah'ın izni ile iş istihdamı olacak, vatandaşlarımız çalışacak. Yaklaşık 10 yıldır bu alanda çalışma yapılıyordu, değerli bir madenin olduğunu tahmin ediyorduk ve nihayet burada çok büyük bir rezervin olduğunu öğrendik. Yöremiz, ilçemiz ve ilimiz için büyük bir istihdamın olduğunun belirtisidir bu." ifadelerini kullandı.

Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, altın rezervinin kente yapılacak yatırımların hem ülke hem de bölge ekonomisini canlandıracağını belirtti.

"Altın rezervi Ağrı'nın iklimini, şartlarını değiştirecek"

Bu müjdenin ilerde kentin istihdam alanında olumlu katkı sunacağını kaydeden Alpaslan, şunları söyledi:

TMSF Başkanımızın açıkladığı haber bizi heyecanlandırdı. Tabii daha önceden Ağrı Diyadin ilçemizde ciddi bir kaynağın olduğunu biliyorduk fakat bu ayrı bir müjde oldu bizim için. Bu müjde, Ağrı ve 7 ilçesi olarak hepimizi oldukça sevindirmiştir. Burada inanıyorum ki bu müjdeli haberden sonra Ağrı'nın havası ve iş dünyasına bir umut gelecektir.

İlimizde ciddi bir işsizlik sorunu var.

İnanıyorum ki bu haber istihdam konusunda da olumlu katkı sağlayacak. İlimizde bu kaynaktan çıkarılan madenin burada işletilip, diğer bölgelere dağıtılması daha iyi olacaktır.

Bu rezerv memlekete ters göç sağlayacak. Ağrı bazında düşündüğümüz zaman ekonomik gelişmişlik olarak ülkenin geride kalmış illeri arasında yer almaktayız.

Altın rezervi tam teşekküllü faaliyete sokulduğu zaman inanıyorum ki Ağrı'nın milli geliri yükselecek 8 ila 10 bine çıktığı zaman dışarıdaki yatırımcılarımız ve buradan göç verdiğimiz bir milyona yakın vatandaşımızdan yüz binlercesi tekrar memlekete gelip yerleşecektir.

Alpaslan, çok ümitli olduklarını ve bir an önce işletmenin faaliyete geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.