Adalet Ağaoğlu: Babamın hafız olduğunu uzun süre söylemekten çekindim

Adalet Ağaoğlu: Babamın hafız olduğunu uzun süre söylemekten çekindim

Geçtiğimiz gün 91 yaşında vefat eden ünlü romancı Adalet Ağaoğlu, babasının hafız olduğunu uzun süre söylemekten çekindiğini açıklamıştı.

Geçen yıl Sabah gazetesinde yayınlanan röportajında Ağaoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet kuşağı arasında ikilem olduğunu de belirtmişti.

O dönemde İslam'a doğru bakılmıyordu

Ağaoğlu'nun sözleri şöyle:

"Cumhuriyetin ikinci kuşağı olan bizim dönemimizde, ikilem içinde yaşanan bir dünya vardı. Anne-baba Osmanlı ahlakıyla yetişmiş, biz ise Cumhuriyet kuşağıyız. Babam hafızdı, Kuran'ı ezbere nameyle okuyordu. Babamın hafız olduğunu uzun süre söylemekten çekindim. Çünkü o dönemde İslam'a doğru bakılmıyordu. Çok yanlıştı bu.

Anne ve babalarımızın yaşadığı dramı 30'umdan sonra anladım

Hayatım boyunca sadece şiddete karşı oldum; inançlara karşı olmadım. Yalnız içinde şiddet olan inançlara karşı durdum. 'Ölmeye Yatmak'ta da kendi hayatımı yazdım. Yaşanan bu ikilemi anlattım. Anne ve babalarımızın yaşadığı dramı 30'umdan sonra anladım ben. Burada eski yazıyı bilen anne-babalarımız, aydınlarımız, yeni alfabe gelince cahil konumuna düştüler. Kökten değişim çok tehlikelidir. Alt yapısı olmadan değişim yapılmamalıydı. Yoksa dramlar yaşanıyor.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.