Acıya, insan derisi gibi tepki verebilen elektronik deri geliştirildi

Acıya, insan derisi gibi tepki verebilen elektronik deri geliştirildi

Bu yeni teknolojinin, daha iyi protezlerin ve girişimsel olmayan deri nakillerinin önünü açacağı söyleniyor.

Bilim adamları, tıpkı gerçek bir deri gibi acıya tepki veren elektronik yapay deri yapmayı başardı. Bu sayede daha iyi protezler, daha akıllı robotikler ve girişimsel olmayan deri nakli alternatiflerinin de yolu açılmış oluyor.

Avustralya'daki RMIT Üniversitesi'nden bir ekip tarafından geliştirilen prototip cihaz, insan derisinin acıyı hissetmesini elektronik olarak gerçekleştirebiliyor. Cihaz, vücudun anlık geri besleme tepkilerini taklit ediyor ve aynı hızda acı hissine tepki verebiliyor.

Acı hissi

Araştırmada yer alan isimlerden bir tanesi olan Prof. Madhu Bhaskaran, "Deri, herhangi bir şey acıttığında ardı ardına uyarı sinyalleri göndermek için tasarlanmış karmaşık özellikleriyle vücudumuzun en büyük duyusal organı. Derimiz sayesinde bir şeyleri anında hissederiz ancak acı tepkimiz belli bir noktada ortaya çıkar, mesela çok sıcak ya da çok keskin bir şeye dokunduğumuzda" diyor.

Bhaskaran, şu ana kadar herhangi bir elektronik teknolojisinin insan acısını gerçekçi bir şekilde taklit edemediğini ancak kendilerinin gerçekleştirdiği yapay derinin baskı, sıcak ya da soğuk acı eşiğine ulaştığında anında tepki verdiğini söyledi. Bhaskaran, gelecekteki akıllı protezler ve akıllı robotikler için ihtiyaç duyulan gelişmiş geri besleme sistemlerinin gelişmesi için önemli bir adım olduğunu da dile getirdi.

Ekip, acıyı hisseden prototipe ek olarak sıcaklık ve baskıdaki değişiklikleri hissedebilen ve tepki verebilen, esnetilebilir elektronik cihazlar da geliştirdi. Bhaskaran, derinin hissetme yeteneğini elektronik şekilde yapabilmek için üç işlevsel prototipin daha tasarlandığını söyledi. Ayrıca bu teknolojinin biyomedikal uygulamalarda kullanılması için geliştirmeye ihtiyaç duyduğunu da ifade etti.

Elektronik deri nasıl yapıldı?

Geçici patent başvurusu da yapılan araştırmada, ekip tarafından daha önce öncülük yapılmış ve patenti alınmış üç teknoloji birleştiriliyor: esnetilebilir elektronikler, sıcaklığa duyarlı kaplama, beyni taklit eden bellek.

Baskı sensörü prototipi, esnetilebilir elektronikleri ve uzun vadeli bellek hücrelerini birleştirirken ısı sensörü, sıcaklığa duyarlı kaplama ve belleği birleştiriyor. Acı sensörü ise bu üç teknolojinin tamamını bir araya getiriyor.

Her prototipin içerisinde bulunan bellek hücrelerinin; baskı, sıcaklık ya da acı eşiğe ulaştığında bir tepkiyi tetiklemekle sorumlu olduğunu söyleyen doktora öğrencisi Ataur Rahman, "Hâlihazırda var olan bazı teknolojiler farklı seviyelerdeki acıları taklit etmek için elektrik sinyalleri kullandı. Bu yeni cihazlar; gerçek mekanik baskıya, sıcaklığa, acıya tepki verebiliyor ve doğru elektronik tepkiyi veriyor" ifadelerini kullandı.

webtekno 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.