AB ülkelerinin otomobil üretimi 9 ayda yüzde 6 arttı

AB ülkelerinin otomobil üretimi 9 ayda yüzde 6 arttı

2015 yılı Ocak-Eylül döneminde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin toplam otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 yükselerek 13,5 milyon adet oldu. AB ülkelerinin toplam otomotiv üretiminde Türkiye 6'ncı sıradaki yerini korudu.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Avrupa üretim ve dış ticaret verilerinin analizini içeren raporları paylaştı.

Buna göre, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin toplam otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış göstererek 13,5 milyon adete ulaştı.

Toplam otomotiv üretimi sıralamasında yer alan ilk 5 ülkenin otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla Almanya'da yüzde 2,  İspanya'da yüzde 15, Fransa'da yüzde 4 ve İngiltere'de yüzde 5 artış gerçekleşti. 

2015 yılı Ocak-Eylül döneminde, AB ülkelerinin toplam otomotiv üretimi sıralamasında Türkiye 6'ncı sıradaki yerini korudu.

Ticari araç üretimi yüzde 11 arttı

Verilen bilgilere göre, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin ticari araç üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış göstererek 1,4 milyon adete ulaştı.

Ticari araç üretimi sıralamasında yer alan ilk 5 ülkenin ticari araç üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla İspanya'da yüzde 1 seviyesinde gerilerken, Fransa'da yüzde 38, İtalya'da yüzde 18, Almanya ve Polonya'da yüzde 3 artış gerçekleşti. 

2014 yılı Ocak-Eylül döneminde 304 bin ticari araç üretimi ile AB ülkelerinin ticari araç üretiminde İspanya'dan sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, 2015 yılı aynı döneminde yüzde 34 üretim artışı ile 408 bin adet seviyesine ulaştı ve İspanya'yı geride bırakarak ilk sıraya yükseldi.

Otomobil üretimi yüzde 5 yükseldi

2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin otomobil üretimi de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 12,2 milyon adete ulaştı.

Otomobil üretimi sıralamasında yer alan ilk 5 ülkenin otomobil üretimi geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla Almanya'da yüzde 2, İspanya'da yüzde 19, İngiltere'de yüzde 3, ve Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 4 artarken, Fransa'da yüzde 3 geriledi.

Bu dönemde, AB ülkelerinin otomobil üretimi sıralamasında Türkiye 7'nci sıradaki yerini korudu.

Otomotiv ithalatı yüzde 23 arttı

Açıklamaya göre, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin otomotiv ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 28,2 milyar avro, ihracatı ise yüzde 13 artarak 104,2 milyar avro seviyesine ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı 4'ten 3,7'ye geriledi. 

Uludağ İhracatçılar Birlikleri (UİB) verilerine göre, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde dolar bazında Türkiye toplam otomotiv ihracatı içinde AB ülkelerinin payı yüzde 79'dan yüzde 82'ye yükseldi. 

Türkiye'nin AB ülkeleri ile arasındaki otomotiv ticaretinde 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin lehine olan 222 bin adetlik fark 2015 yılının aynı döneminde yüzde 43 azalarak 126 bin adet seviyesine indi.

Ticari araç ithalatı yüzde 25 yükseldi

Açıklamada yer alan bilgilere göre, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin ticari araç ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 4,5 milyar avro, ihracatı ise yüzde 2 artarak 7,7 milyar avro seviyesine ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2,1'den 1,7'ye geriledi.

2015 yılı Ocak-Eylül döneminde adet bazında AB ticari araç ithalatı yüzde 20, ihracatı yüzde 7 artış gösterdi.

Söz konusu dönemde AB ülkelerinin Türkiye'den gerçekleştirdiği ticari araç ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 28 arttı.

Bu dönemde AB ülkelerinin ticari araç ithalatının adet bazında yüzde 59'u Türkiye'den gerçekleşti. Türkiye, AB ülkelerinin ticari araç ithalatı yaptığı ülkeler arasında adet bazında ilk sırada yer aldı.

Uludağ İhracatçılar Birlikleri (UİB) verilerine göre, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde dolar bazında Türkiye toplam ticari araç ihracatı içinde AB ülkelerinin payı da yüzde 82'den yüzde 85'e yükseldi. 

2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ticari araç ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 58 artış gösterdi.

Bu dönemde AB ülkelerinin ticari araç ihracatının adet bazında yüzde 12'si Türkiye'ye gerçekleşti. Türkiye, AB ülkelerinin ticari araç ihracatı yaptığı ülkeler arasında adet bazında birinci sırada yer aldı.

Eurostat verilerine göre Türkiye'nin AB ülkeleri ile arasındaki ticari araç ticaretinde, 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin lehine olan 136 bin adetlik fark 2015 yılının aynı döneminde yüzde 21'lik artış ile 165 bin adet seviyesine yükseldi.

Otomobil ithalatı yüzde 23 arttı

Açıklamaya göre, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin otomobil ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 23,7 milyar avro, ihracatı ise yüzde 14 artarak 96,5 milyar avro seviyesine ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı 4,4'ten 4,1'e geriledi.

2015 yılı Ocak-Eylül döneminde adet bazında AB otomobil ithalatı yüzde 11, ihracatı yüzde 5 arttı. 

Bu dönemde AB ülkelerinin Türkiye'den gerçekleştirdiği otomobil ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre avro bazında yüzde 15, adet bazında ise yüzde 11 artış gösterdi.

9 aylık dönemde AB ülkelerinin otomobil ithalatının adet bazında yüzde 21'i, avro bazında ise yüzde 16'sı Türkiye'den gerçekleşti. Türkiye AB ülkelerinin otomobil ithalatı yaptığı ülkeler arasında adet bazında ilk sırada, avro bazında ise üçüncü sırada yer aldı.

Uludağ İhracatçılar Birlikleri (UİB) verilerine göre 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde dolar bazında Türkiye toplam otomobil ihracatı içinde AB ülkelerinin payı ise yüzde 76'dan yüzde 79'a yükseldi.

2015 yılı Ocak-Eylül döneminde AB ülkelerinin Türkiye'ye gerçekleştirdiği otomobil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre avro bazında yüzde 64, adet bazında ise yüzde 61 artış gösterdi.

Bu dönemde AB ülkelerinin otomobil ihracatının adet bazında yüzde 10'u, avro bazında ise yüzde 6'sı Türkiye'ye gerçekleşti. Türkiye AB ülkelerinin otomobil ihracatı yaptığı ülkeler arasında adet bazında ikinci sırada, avro bazında ise üçüncü sırada yer aldı.

Eurostat verilerine göre, Türkiye'nin AB ülkeleri ile arasındaki otomobil dış ticaretinde 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde 0,91 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2015 yılının aynı döneminde 0,63 olarak gerçekleşti.

Türkiye-AB arasındaki otomobil dış ticaretinde 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde 318 milyon avro olan dış ticaret açığı 2,1 milyar avro seviyesine yükseldi.

Eurostat verilerine göre, Türkiye'nin AB ülkeleri ile arasındaki otomobil dış ticaretinde 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin lehine olan 86 bin adetlik fark 2015 yılının aynı döneminde yüzde 145'lik gerileme ile Türkiye aleyhine 39 bin adet olarak gerçekleşti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.