AB, 2040 yılına kadar 'sigara kullanmayan nesil' hedefine ulaşmak istiyor

AB, 2040 yılına kadar 'sigara kullanmayan nesil' hedefine ulaşmak istiyor

Küresel seviyede sigara içenlerin sayısı artmaya devam ederken Avrupa Komisyonu sigara ile mücadele için 2040 yılına kadar 'tütünsüz nesil' amacıyla tütün düzenlemeleri konusunda daha katı önlemler alınması çağrısında bulundu.

Lancet tıp dergisinde 204 ülkeden toplanan verilerin yer aldığı tütün kullanımı üzerine yapılmış bir araştırma yayınladı. 27 Mayıs'ta yayınlanan araştırmanın bulgularına göre 1990'dan bu yana sigara kullanımındaki yaygınlık önemli ölçüde azalmış olsa da gerçekleşen nüfus artışı ile dünya çapında toplam içilen sigara sayısında büyük bir artış kaydedildi.

Sigara, dünya çapında insanların sağlığını tehdit eden önemli bir risk

Lancet araştırmasını hazırlayan Emmanuela Gakidou, "Sigara, dünya çapında insanların sağlığını tehdit eden önemli risk faktörü, ancak dünyanın birçok ülkesinde tütün kontrolü ne yazık ki yetersiz" diyor.

AB ülkelerinde 2006'dan bu yana sigara kullanımı yoğunluğunda hafif bir düşüş görülse de, Komisyon daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu kabul ediyor ki AB tütün düzenlemeleri konusunda hali hazırda dünyadaki en sıkı düzenlemelere sahip yerlerden biri.

Tütün, tüm kanserlerin yüzde 27'sinin sebebi

AB'nin 2040 yılına kadar 'tütünsüz bir nesile' sahip olma hedefi, Avrupa'nın Kanseri Yenme Planı'nda belirlendi. Tütün, tüm kanserlerin yüzde 27'sine neden olarak “AB'deki en büyük önlenebilir sağlık riski” olarak tanımlanıyor.

2040 yılı için belirlenen bu yüzde 5'lik hedef oldukça iddialı çünkü AB vatandaşlarının yaklaşık yüzde 25'i şu anda tütün kullanıyor ve bu hedef yüzde 20'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Türkiye dünya genelinde ilk 10'da

2019 yılında dünya genelinde en çok tütün tüketen 10 ülke arasında Türkiye de var. Bu 10 ülke aynı zamanda tüm küresel tütün kullanımının üçte ikisini gerçekleştiriyor. O 10 ülke sırasıyla şunlar: Çin, Hindistan, Endonezya, ABD, Rusya, Bangladeş, Japonya, Turkiye, Vietnam ve Filipinler.

Komisyon gençleri hedef alacak

Tütün Ürünleri Direktifi hakkındaki raporda Komisyon, ulusal düzeyde uygulamaya odaklanmaya ve kampanyalarda gençleri hedef almayı planlıyor.

Kyriakides, "Oyunumuzu hızlandırmamız ve özellikle küçüklere satışlar ve sigarayı bırakma kampanyaları konusunda AB tütün mevzuatının daha sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlamamız gerekiyor" diyor.

Lancet araştırması, yeni sigara içenlerin yüzde 89'unun 25 yaşına kadar bağımlı hale geldiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle bu "kritik pencere" sırasında gençleri nikotin bağımlılığından korumak, gelecek nesiller arasında tütün kullanımını ortadan kaldırmak açısından çok önemli görülüyor.

25 yaşına kadar içmeyen sonra kolay kolay içmiyor

Gakidou “Bir kişi 25 yaşına kadar düzenli bir sigara içicisi olmazsa, sigara içme olasılığı çok düşüktür. Bu, gençlerin sigaraya başlamasını engelleyebilecek ve hayatlarının geri kalanında sağlıklarını iyileştirebilecek müdahaleler için kritik bir fırsat penceresi sunuyor” diyor.

Araştırma, dünya çapındaki ülkelerin yarısından fazlasının 15-24 yaşındakiler arasında sigarayı azaltmada hiçbir ilerleme göstermediğini de ortaya koyuyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.