90 dakikada güvenli uçuş

90 dakikada güvenli uçuş

Suriye'de siviller için güvenli bir bölge halen kurulamazken ABD ve Rus Savunma Bakanlıkları, Suriye semalarında kendi güvenli uçuşları adına 90 dakika yoğun mesai harcadı.

 Rusya lideri Putin ise Suriye'de uzun süre keşif ve askeri yığınak yaparak savaşa hazırlandıklarını itiraf etti.

2 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin Suriye'de "insani yardım koridoru" açılması veya "güvenli bölge" kurulması teklifi Batılı başkentlerde yıllardır tartışılırken ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri (Pentagon), Rus mevkidaşları ile video konferans yöntemi ile Suriye'de güvenli hava operasyonları konusunda sona yaklaştı. Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 90 dakika süren ve güvenli video konferans yöntemiyle yapılan görüşmede, "Rusya'nın DAEŞ'e karşı operasyonlarında güvenli uçuş adına neler yapılabileceği" ele alındı. Görüşmede, taraflar arasında ilerleme sağlandığı, yakın zamanda tekrar bir görüşme yapılmasına karar verildiği belirtildi.

ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULDU

ABD jetlerinin geçtiğimiz hafta başında, Rusya'ya ait jetle karşılaşmamak için rota değiştirmek zorunda kalmış, bombardıman görevi iptal edilmişti. Yetkililer, Rusya'nın Suriye'de operasyonlara başlamasıyla beraber, ABD jetlerine güvenli mesafeyi korumaları emri verildiğini belirtmişti. Rusya-24 kanalına mülakat veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Suriye'deki hava operasyonlarında Batılı ülkelerle işbirliği konusunda tam bir anlaşma sağlanamadığını belirterek, "Ama biz umudumuzu kaybetmiyoruz. Bazı gelişmeler var. Amerikalı ve İsrailli ortaklarımızla çalışma grubu modelleri oluşturduk, Türk ortaklarımızla da bu doğrultuda bulunuyoruz. Amerika'dan olası istenmeyen olayların önüne geçmek için ortak çalışma teklifi geldi" dedi.

'UZAYDAN KEŞİF YAPTIK'

Suriye'deki hava operasyonları için önceden hazırlık yaptıklarını belirten Putin, "Uzun bir süre havadan ve uzaydan keşif yaptık. Yeterince mühimmat ve askeri gücü doğru zamanda ve gerekli yerde yoğunlaştırdık. Bunlar anlık gelişmeler değil, önceden hazırlanan planların uygulanmasıdır" ifadelerini kullandı. Suriye'deki hava saldırılarının Esed güçlerinin kara operasyonları süresince devam edeceğini ve Rus ordusunun kara operasyonuna katılmayacağını söyledi. Putin, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Putin, "Suriye'de kara operasyonlarına katılmayacağız. Bizim görevimiz, Suriye'de meşru yönetimi istikrara kavuşturmak ve politik çözüm için koşulları oluşturmak" dedi.

Minberde Putin'e övgü

Suriye'nin başkenti Şam'daki tarihi Emevi Camisi'nin rejime yakınlığıyla bilinen İmam Hatibi Şeyh Memun Rahmet, bu haftaki cuma hutbesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Suriye'de düzenlediği hava saldırılarından dolayı överek, operasyonları, Putin'in akıllıca ve cesurca bir adımı olarak nitelendirdi. Suriye devlet televizyonunda yayımlanan cuma hutbesinde Rahmet, "Rusya Federasyonu siyasi fikirleri, geniş ve derin perspektifi, adaleti ve insafıyla büyük bir devlettir" ifadelerini kullandı. Putin'e "Ey eşsiz ve cesur lider!" şeklinde seslenen Rahmet, Ey Ruslar! Sizler diyaloğa, akılcılığa, kan akmamasına, halkın ve liderlerinin isteğine göre halkların kendi geleceğini belirlemesine davet edenlersiniz" ifadelerini kullandı.

Tahran'da yas

İran'ın, Suriye'de öldürülen en üst düzey komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hemedani için Tahran'da cenaze töreni düzenlendi. İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Hemedani Veliasr Kışlası'ndaki cenaze törenine Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ve Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'nin yanı sıra çok sayıda komutan katıldı.
 
Törenin ardından Hemedani'nin tabutu Devrim Muhafızları'na ait Veliasr Kışlası önünde cenaze aracına konuldu. Araç, kışladan Ali Şeriati Cadddesi'ndeki Talagani Kavşağı'na kadar binlerce İranlının sloganları eşliğinde getirildi. Cenazeyi taşıyan araç daha sonra Tuğgeneral Hemedani'nin toprağa verileceği memleketi Hemedan kentine doğru yola çıktı. Terör örgütü DAEŞ tarafından öldürüldüğü iddia edilen Tuğgeneral Hemedani, İran'ın ülke dışındaki askeri istihbarat ve milis operasyonlarını yöneten Kudüs Ordusu Komutanı Süleymani'nin yardımcısıydı.

Rusya yasak silah kullandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın, Suriye'de ileri teknoloji ürünü misket bombası kullandığını açıkladı. Örgütün Ortadoğu Müdürü Nadim Houry, ellerinde Halep'in Kafar-Halep köyüne misket bombası atıldığını gösteren fotoğraflar bulunduğunu bildirdi.
 
Söz konusu silahın kullanımını yasak olmasına rağmen Rus uçaklarının Suriye'deki hedeflerine havadan bu bombayı atmasına tepki gösteren Houry, "Ne Rusya ne de Suriye misket bombası kullanmalı. Uluslararası yasağı uygulamalılar" dedi. Misket bombası, ilk kez Sovyetler tarafından 1943'te Nazi birliklerine karşı kullanılmıştı.

Rejim hıncını sivillerden çıkarıyor

Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 13. Tümen'in saha komutanı Raid Mustafa el Kenc, Rus ordusuna ait savaş uçaklarının terör örgütü DAEŞ bahanesiyle muhaliflere saldırdığını söyledi. Kenc, 'Suriye'deki tüm şerefli muhalifler, evinde oturanlar da dahil olmak üzere, rejim ve Rusya için DAEŞ'tir. Hama'nın kuzeyinde DAEŞ'e ait hiçbir unsur yoktur.
 
Rejim ve Rusya muhaliflere, DAEŞ adı altında saldırıyor'' dedi. ''Rejim sahada yenilgisini sivillere saldırarak çıkarıyor" diyen Kenc,"bize saldırmasındaki en büyük sebep Sehl Gab, Tel Sayyad ve Masasna'daki yenilgisiydi." ifadesini kullandı.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.