9 ayda 45 bin 300 adet traktör satıldı

9 ayda 45 bin 300 adet traktör satıldı

Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir, Traktör pazarı, 9'uncu ay sonu itibarıyla yüzde 13 büyüdü ve ülkemizde 45 bin 300 adet traktör satıldı." dedi.

Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, traktör pazarının Eylül sonu itibariyle yüzde 13 büyüdüğünü belirterek "Ülkemizde 45 bin 300 adet traktör satıldı. Bu da Türkiye'de tarihi bir rekor" dedi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Traktörün 1954'ten bu yana çiftçilerin işini kolaylaştıracak traktör ve ekipmanları, yüksek teknolojiyle uygun koşullarda sunmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye'de yıllardır en çok tercih edilen traktör markası olduklarını ifade eden Özdemir, satılan her iki traktörden bir tanesinin Türk Traktör fabrikasında üretildiğini dile getirdi.

Özdemir, sadece Türk çiftçisine değil dünya çiftçisine de değer yarattıklarını belirterek "Ürettiğimiz traktörlerimiz, dünyanın 5 kıtasında 130'dan fazla ülkede kullanılmaktadır. 130'dan fazla ülkede hem markamızı hem şirketimizi hem de ülkemizi başarıyla temsil etmenin gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

- "Buğday rekoltesinin 23 milyon tonun üzerine çıkması bekleniyor"

Bu yılın çiftçiler için çok verimli, bereketli ve kazançlı olduğuna dikkati çeken Özdemir, bu yılki yağışların geçen yıla göre yüzde 60 daha iyi olduğunu aktardı.

Bu yıl, tarım ve hayvancılığın altın yılını yaşadığını belirten Özdemir, "Buğday rekoltesinin yüzde 20 artarak tarihi rekor kırması ve 23 milyon tonun üzerine çıkması bekleniyor. Arpa rekoltesinin ise geçen yıla göre yüzde 30 artarak 9 milyon tonun üzerine çıkması öngörülüyor. Tarla, sebze ve meyve bitkilerinde de bereketli bir yıl yaşandı. Çiftçilerimiz, yaralarını sardı" dedi.

- "9 ayda 45 bin 300 adet traktör satıldı"

Bütün bu gelişmelerden traktör pazarının da nasibini aldığını vurgulayan Özdemir, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Traktör pazarı, dokuzuncu ay sonu itibariyle yüzde 13 büyüdü ve ülkemizde 45 bin 300 adet traktör satıldı. Bu da Türkiye'de tarihi bir rekor ve 9 ayda satılan en çok traktör sayısı. Bundan önceki rekor, 2011'de gelmişti. Bu yıl, 2011'de satılan traktör sayısından yüzde 2 daha fazla traktör satıldı. Türk Traktör de aynı dönemde satışını, bir önceki döneme göre yüzde 17 artırmayı başardı. Karını da aynı dönemde yüzde 19 artırdı."

- "Ortalama beygir gücü 65'ten 70'e çıktı"

Özdemir, Türkiye'de traktör pazarının son 10 yılda nicelikten çok niteliksel olarak geliştiğini aktararak bu dönemde Türkiye'de satılan traktörlerin ortalama beygir gücünün de 65'ten 70'e çıktığını söyledi.

Sadece beygir gücünün artmadığını, aynı dönemde çift çeker traktör oranının da yüzde 29'dan yüzde 60'a çıktığını anlatan Özdemir, çiftçilerin artık teknolojiye ve modern üretim tekniklerine daha çok önem verdiğini ifade etti.

- "Çiftçimiz, 4 işlemle yapacağı bir işi tek işleme düşürmenin yoluna gidiyor"

Özdemir, çiftçilerin artık birim alandan daha fazla ürün almaya çalıştığını dile getirerek bunu artırmanın yolunun da verimlilikten geçtiğini vurguladı.

Çiftçilerin 20 yaşında traktör yerine sıfır traktör kullanarak yakıt tüketimini yüzde 15 azaltabilmenin yolunu aradığına işaret eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Çiftçimiz, üretim tekniklerini geliştirerek hem işini kolaylaştırmak hem de maliyetlerini azaltarak kazancını artıracağını görüyor ve teknolojiye yatırım yapıyor. Üreticimiz, 4 işlemle yapacağı bir tarımsal işi tek işleme düşürmenin yoluna gidiyor. Çiftçimiz, 5 tane 90 beygir gücünde traktör kullanacağına 435 beygirlik bir traktör alarak hem operatörden hem zamandan hem de yakıttan tasarruf etme yoluna gidiyor. Bu yolla biz de çiftçilerimizin Avrupalı ve Amerikalı çiftçilerle rekabet etmesine yardımcı olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.