41’li ağaç

Muhakemat’ın okuma demi, Münazarat’ı münazara zamanı, Mesnevi’yi mütalaa mevsimi, Münacat’ı nida vakti var mı? Rastgele zamansız okunur mu bu eserler?

Birbirinden ayrı gibi görünse de birbirini tamamlayan cüzler hepsi de; İnsan, toplum, hayat bütünlüğü gibi bütünlük içerisindeler.

Eğer mevsimse, ramazanda Münacat okumak güzel bir mevsim. “Kur’an ve Cevşen’den aldığım “ibadet-i tefekküriye” diyor onun için Said Nursi. Şiirsel, hissi, bir o kadar da akla hitap bir üslup ve anlatım tarzı ile kâinatta seyrü seyahat ettiriyor Bediüzzaman. Neticede iman yenileniyor, tazeleniyor, zihin arınıyor, kalp temizleniyor olabildiği kadar, okuyanın istidadı, ona kendine vermesi ve nihayetinde nasibi kadar.

Mesnevi, Risalelerin fidanlığı ise Münacat da neticesi ve özeti bir nevi meyvesi desek yanlış demiş olur muyuz? Tefekkürü ibadetle buluşturuyor; kaynağı, dayanağı Kur’an ve Rehber-i Ekmel Resül-ü Ekrem (a.s.m.), mütalaa alanı bütün zaman ile bütün kâinat ve dua ile bitiş.

Muhakemat; Bediüzzaman’ın zihin zemini. Risaleler o zemin üzerine bina ediliyor, kalp ayağı ile üst çatı kuruluyor.

Münazarat sosyal hayata, yönetime, yönetilme şekline bakıyor; zahir yön.

Bazen akıl açlık hisseder bazen kalp. Yeterli ve dengeli doyum olmazsa dışa hal ile yansıması ve örneklik teşkil edilmesinde aksaklıklar olur.

Muhakemat veya Münacat okumak; zihni ve kalbi birlikte ahenkli çalıştırmak ve bu denge süreci devam ettirmek; doğru bir yol ve doğru yolu arayanlara güzel bir örnek sunulmuş olunur.

Nihayetinde hayat; okunanlar salih bir amel olarak yansımıyorsa okumak ne işe yarar? Hamaset ve hamakat hamallığından başka nedir yapılan?

İman, hayat, şeriat denklemi ve düzlemini kendi içinde gerçekleştirmek için okumak, düşünmek, münazara, müzakere ve mütalaa etmek; bir kişi ile üç kişi ile beş kişi ile kırk kişi ile… 42 fazla. Yeni 41’ler oluşturmak böyle bölünerek çoğalmak…

Çoğalırken de Muhakemat, Münazarat, Mesnevi, Münacat gibi denge duruş ve yürüyüşü sürdürmek… Ağaç misali çekirdekten meyveye bütünlük sergilemek ve ormana dönüşmek.

İç çoraklığı ve erozyonu önleyeceği gibi toplumu da aynı şekilde şekillendirecek ve yeşillendirecektir inşaallah.

Evet, her 41 bir ağaç.     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.