4 bin yılık tablet bulundu!

4 bin yılık tablet bulundu!

YOZGAT'ta, tarihi gün yüzüne çıkarmak için 4 bölgede sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü 3 bölgede tamamlandı. Büyük Taşlık Köyü'ndeki Uşaklı Höyük'te çivi yazılı tablet bulundu.

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı kazılar sonucu ortaya çıkan Yozgat'ta, bu yıl da sağlanan ödenekler doğrultusunda bakanlığın verdiği izin süreleri içerisinde kazılar gerçekleştirildi. Yozgat'ın 4 ayrı bölgesinde programlanan kazı çalışmalarından ABD ve İtalyan arkeologların çalıştığı 3'ünde çalışmalar bu yıl tamamlandı. Sarıkaya İlçesi'ndeki kazılar ise Yozgat Müzesi ekipleri tarafından sürdürülüyor.

Yozgat'ın Sorgun İlçesi Büyük Taşlık Köyü yakınlarında Uşaklı Höyükte 2008 yılında İtalya Floransa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki ekip tarafından başlatılan yüzey araştırmalarının ardından kazılara geçildi.

4 BİN YILLIK TABLET 

Hitit Uygarlığı'nın etki alanında yer aldığını belirtilen bölgede bu yıl yapılan kazılarda çivi yazılı tablet bulundu. Gerçekleştirilen kazılar sonucunda hazırlanan raporda şöyle denildi:

"Yayıldığı alan ve yüzeyinde bulunan arkeolojik malzemelerin yoğunluğu incelendiğinde Hitit Uygarlığı izleri taşıyan höyüğün, Fırtına Tanrısı'na yönelik ibadetlerin merkezi olan, yazılı kaynaklara göre başkent Hattuşa'ya iki-üç günlük yürüme mesafesinde bulunan 'Zippalanda' adlı bir diğer önemli Hitit kentiyle ilişkili olduğu öngörülmektedir." 

2015 yılı çalışmaları sırasında ortaya çıkan M.Ö. 2 binin ilk yarısına ait olduğu düşünülen tablette, daha önce alanda bulunan tabletlerden farklı olarak 'Tanrıça İştar' adın çok net olarak kullanıldığına dikkat çekildi. 

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.