10 ülkeden gelen akademisyenler Risale-i Nur çalışmalarını anlatıyor

10 ülkeden gelen akademisyenler Risale-i Nur çalışmalarını anlatıyor

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın düzenlediği ve açılış programının gerçekleştiği "10. Uluslararası Lisansüstü Risale-i Nur Çalışmaları Konferansı” 1 Eylül'e kadar devam edecek.

Konferansın açılış programına başta İİKV Mütevelli Heyeti Başkanı ve Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin talebesi Mehmet Fırıncı ağabey (Mehmed Nuri Güleç), Risale-i Nurların Arapça mütercimi İhsan Kasım Salihi, İİKV İcra Kurulu Başkanı Said Yüce, Prof. Dr. Ammar Cidal, Prof. Dr. Mehmet Halil Çiçek olmak üzere, 10 ülkeden 30'a yakın akademisyen ve katılımcı ile Türkiye'den çok sayıda dinleyici iştirak etti.

70 yıldır Üstad Bediüzzaman'dan iki önemli ders aldım

Kur'an tilaveti ile başlayan programda ilk konuşmacı Mehmed Fırıncı ağabey oldu. Konuşmasına misafirlere "Hoşgeldiniz" diyerek başlayan Fırıncı ağabey, "70 yıldır Üstad Bediüzzaman'dan iki önemli ders aldığını" ifade etti ve şöyle dedi: "Biri kâinat kitabını okumak, diğeri müsbet hareket etmek." Mehmed Nuri Güleç, son olarak dünyanın dört bir yanından gelen misafir akademisyen ve lisansüstü öğrencilerine "Risale-i Nur gibi kıymetli bir ilahi mana maidesini, bütün insanlıkla paylaşmaya yardım etme vazifesini ifa ettikleri için" teşekkür ve muhabbetini ifade etti.

Asrımızın maddi ve manevi hastalıklarına çareler üretiyor

Said Yüce, yaptığı açılış konuşmasında bu konferansta "asrımızın maddi ve manevi hastalıklarına çareler üreten Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin görüşleri istikametinde yapılan akademik çalışmaları dinleme fırsatı bulacaklarını” söyledi. "Bediüzzaman bir yandan şaşaalı Batı medeniyetinin arkasındaki acizliği görmüş bir yandan da Müslümanın Müslüman için tehlike oluşturduğu bir dünya değil; merhamet ve şefkatin hâkim olduğu bir medeniyeti inşa etmek için gayret etmiştir" açıklamasında bulunan Yüce, "bu medeniyetin inşasında İİKV olarak, Kuran esaslı kaynaklardan istifade ederek özellikle akademik camiada bugün burada yapmaya çalıştığımız gibi faaliyetler organize etmeye çalışıyoruz" dedi.

firinciabi-001.jpg

Kur’an ve Sünnet ışığında çareler bulmak

İİKV’nin Uluslararası Koordinatörü Dr. Nafi Yalçın ise açılış konuşmasında vakfın yurt içinde ve dışında dünyada ilmi, içtimai, kültürel ve akademik faaliyetler yürüttüğünden bahsetti ve vakfın amacını şu sözlerle özetledi:

Amaç; insanlığın yararına, sırf Allah rızası için hareket eden ve herhangi bir dünyevi maksat gütmeyen bireyler yetiştirmektir. İİKV, bu amaca yönelik olarak hem Türkiye’de hem de dünyada akademik toplantılar ve faaliyetler tertiplemekte ve insanlığın sorunlarına Kur’an ve Sünnet ışığında çareler bulmak üzere farklı dil ve kültürlerden ilim insanlarını bir araya getirmektedir ve bu çareleri araştırırken Risale-i Nur eserlerinde ve müellifi Bediüzzaman’ın fikirlerinin çerçevesinde ortak bir dil geliştirmektedir.

Vakıf diğer faaliyetlerinin yanında akademik dünyada Risale-i Nur eserlerini ve fikirlerini tanıtmanın bir yolu olarak yurtdışındaki üniversitelerden master ve doktora öğrencilerini davet etmekte ve alanlarında uzman akademisyenlerle buluşturup çalışmalarında başarılı olmalarına yardımcı olmaktadır. Bugün onuncusu yapılan bu uluslararası konferans da bu maksatla tertiplenmiştir.

iikv.jpg

Farklı ülkelerden gelen akademisyenlerin sunumları

Cezayir'den konferansa katılan Dr. Ammar Cidal ise konuşmasında "Risale-i Nurları çalışmanın akademik ve dünyevi yararları yanında, asıl maksadın uhrevi ve imanı kuvvetlendirmek ve rıza-yı ilahiyi kazanmak olması gerektiğini" ifade etti.

Konferansın açılış oturumunun ardından iki ayrı salonda İngilizce ve Arapça oturumlara devam edildi.

İngilizce konuşulan salondaki ilk oturumda Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi (IIUM), Tarih ve Medeniyet Bölümünde Asistan Profesör Dr. Elmira Akhmetova "Sosyal Hastalıklar ve Risale-i Nurdan Çareler" konulu sunumunu yaptı.

Öğleden sonraki oturumda Fransa’da Sciences Po Aix, Sosyoloji, Siyaset ve İçtihat Bölümünde  doktora öğrencisi Fertina Santi "Fransız Hukuk İçtihadında Müslüman Kadınların Temsili" adlı sunumunu yaptı.

Sonraki oturumda da İbni Haldun Üniversitesi Sosyoloji bölümü doktora öğrencisi Hossein Turner "Risale-i Nur Bağlamında Eleştirel Düşünme" üzerine bir sunum yaptı.

Her sunumun ardından sorulu cevaplı bölümlerde hararetli tartışma ve müzakereler yaşandı.

Uluslararası Lisansüstü Risale-i Nur Çalışmaları Konferansının Arapça bölümünün ilk oturumu ise Uşak Üniversitesinden Yasin İbrahim Muhammed'in "Kelam İlminde İnsanın Mahiyeti, Vazifesi ve Akıbeti; Risale-i Nur örneği" konulu master tezi ile başladı.

İkinci Oturumda Cezayir’den Ebu'l Kasım Sa'dallah Üniversitesi'nde doktora hazırlayan Elveşfun Abdunnur "Bediüzzaman Said Nursi'de İlmi Metod" adlı tez sunumuyla devam etti. Tez sunumunun ardından değerlendirme faslında hocalar yaptıkları değerlendirmelerle tezdeki eksik ve hatalı yönleri düzeltmesi için araştırmacıya tavsiyelerde bulundular.

Üçüncü oturum, Cezayir Vadi Üniversitesi doktora talebesi Cemal Zevari Ahmed'in hazırlamış olduğu "İslam Aleminin uyanışında Bediüzzaman Said Nursi ve Muhammed El-beşir El ibrahim'in  Islah tecrübesinin etkileri" adlı doktora tezinin sunumuyla devam etti.

Cemal Zevari Ahmed bu çalışma ile Cezayir özelinde ıslah faaliyeti gösteren Muhammed El-beşir El ibrahim ile Anadolu coğrafyasında faaliyet gösteren Bediüzzaman Said Nursi'nin mücahedelerindeki benzerlikleri nazara vererek ıslah sahasındaki faaliyetlerinin karşılaştırmasını yaptı.

Risale-i Nur Eserleri ve Üstad Bediüzzaman Said Nursi üzerine master ve doktora çalışması yapan genç araştırmacıların katılımıyla ve alanında uzman hocaların rehberliğinde gerçekleşen program Arapça ve İngilizce olarak iki ayrı oturumda 3 gün boyunca devam edecek.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.