Zorunlu Deprem Sigortası'nda büyük artış

Zorunlu Deprem Sigortası'nda büyük artış

Zorunlu Deprem Sigortası asgari prim tutarı 25 liradan birinci derecede deprem bölgesinde 70, ikinci derecedeki deprem bölgesinde 60 liraya çıkarıldı.

Böylece örneğin İstanbul’un kuzeyinde Sarıyer’deki 30 metrekarelik stüdyo dairelerin deprem sigortası primi yaklaşık yüzde 54 artacak

Yeni yılda Hazine Müsteşarlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan “Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” ile İstanbul gibi birinci, ikinci ve üçüncü derecede deprem bölgesinde yer alan illerde 30-40 metrekarelik stüdyo dairelerin Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ortalama yüzde 37 arttı. Habertürk'ün haberine göre, tebliğ ile yapılan düzenleme ile DASK için ödenecek asgari prim tutarı, her halükârda deprem risk bölgesine göre birinci bölgeden beşinci bölgeye sırasıyla 70, 60, 50, 40 ve 30 liradan az olamayacak. Oysa daha önce bu rakam 25 lira ile sınırlıydı. Vatandaşların daha az sigorta primi ödemek için evlerinin yüzölçümlerini düşük göstermesinin önlenmesi amacıyla yapılan bu değişiklik sonucunda İstanbul'da Avcılar gibi birinci derecede deprem bölgesinde bulunan 30 metrekarelik bir stüdyo dairenin DASK primi yüzde 14 artarken Sarıyer gibi üçüncü derecede deprem bölgesinde bulunan stüdyo dairenin primi yüzde 54 gibi önemli oranda artacak. Örneğin 4'üncü derecede deprem bölgesinde kalan Edirne'de stüdyo daireler de 40 liradan az prim ödeyemeyecekleri için geçen yıl 21.5 lira prim ödeyen aynı dairenin primi yüzde 86 tırmanmış olacak.

BEDELİ 50 LİRA ARTTI

DASK primi binanın yapı tarzına göre belirlenen sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeline göre belirleniyor. Binalar artık genellikle çelik, betonarme ve karkas olarak inşa ediliyor. Bu türdeki yapıların metrekare bedeli ise 2016'da 700 liradan 750 liraya çıkarıldı. Yığma kâgir binaların metrekare bedeli ise 500 liradan 540 liraya çıktı. Evinizin DASK primini hesaplarken kaç metrekare ise bunu 750 ile çarpıyorsunuz. Sonrasında evinizin bulunduğu deprem bölgesine göre yayımlanan tarifedeki bindeli rakam ile çarpıyorsunuz. Çıkan sonuca ise 10 lira ilave ediyorsunuz. İstanbul için bu tutar 15 lira olarak uygulanıyor.

SİTE YÖNETİMİ YÜZDE 15-20 İNDİRİM ALACAK

Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca site yönetimleri tarafından Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması, ana gayrimenkulün yönetimi kapsamında değerlendirilecek. Site yönetimi tarafından sitedeki konutların en az 3'te 2'sinin sigortalanması durumunda yüzde 15, tamamının sigortalanması durumunda ise yüzde 20 indirim uygulanacak.

EN FAZLA 160 BİN LİRA ALACAKSINIZ

Zorunlu deprem sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı, yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 160 bin lira olacak. Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedellerinin de tespit edildiği tebliğe göre, DASK genel şartlarında belirtilen zorunlu haller dışında, düzenlenmiş poliçe sonlandırılamayacak.

DEPREMDEN SONRA AVANS ÖDEMESİ OLACAK

Ayrıca esasları Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenmek üzere deprem sonrasında sigortalılara avans ödemesi yapılması mümkün olacak. Avans ödenip ödenmemesi, avans tutarı ve avans kapsamı Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) önerisi üzerine müsteşarlıkça kararlaştırılacak.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.