Zorunlu askerlik 7 yıl içinde kaldırılıyor

Zorunlu askerlik 7 yıl içinde kaldırılıyor

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü açıkladı

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, Türkiye'nin, 2023'e kadar profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini belirterek, "Bir profesyonel askerin performansı, üç acemi askere denktir. Profesyonelliğe geçtiğiniz zaman, asker sayısı da otomatik olarak azalır. Profesyonel askerliğe geçildiği zaman, zorunlu askerlik gönüllü olacak" dedi.

Özlü, "Komisyon çalışmaları, Türkiye'nin askeri gücü ve savunma sanayi ile profesyonel askerlik" konularında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Komisyon Başkanı Özlü, Türkiye'nin profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Türkiye, 2023 yılına kadar silahlı kuvvetlerinin profesyonel askerliğe geçiş sürecini tamamlamalı. Artık savaşların özellikleri değişti, teknolojik savaşlar var. Bir tank düşünün, o tankın içinde çok sayıda modern telsizler, haberleşme cihazları, elektronik harp sistemleri var. Acemi askerlerle bu tankı yönetmeniz çok zor. Bu tankı kullanan kişinin en az teknik lise, meslek yüksekokulu teknikerlik bölümü mezunu olması gerekir. Bunu yapmazsak, acemi askerlerle bu tanka çok zarar veririz.

Bir tankın fiyatı 10-15 milyon dolar arasında değişiyor. Savaşlarda tankın en mühim özelliği ilk atışta vuruş ihtimalidir. Acemi askerin kullandığı tank, ilk atışta vurmayabilir. İlk atışta vuramazsanız, yeriniz belli olur ve sizi vururlar. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde program dahilinde profesyonel askerliğe geçmesi kanaatindeyim. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde aslında bu yönde bir çalışma var. Sözleşmeli er, uzman çavuşluk var ama bunlar parça parça. Bunları toplu bir sistem yaklaşımı içerisinde ele alıp, Türk ordusunu gelecek dönemlerde profesyonellerden oluşturmamız lazım."

Özlü, "Bir profesyonel askerin performansı, kaç acemi askerin performansına denktir?" sorusunun sorulması gerektiğinin altını çizerek, "En az üç acemi askere denktir. Bu açıdan bakıldığında, profesyonelliğe geçtiğiniz zaman, asker sayımız otomatik olarak azalıyor zaten. Diyelim 400 bin profesyonel olmayan askerimiz var. Bir profesyonel askerin performansının üç askere denk olduğunu düşünürseniz, bu sayı otomatik olarak düşüyor. Asker sayımızın azaltılması konusunda da profesyonel askerliğe geçişin çok ciddi katkısı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum