Zika virüsü Avrupa'da yayılıyor!

Zika virüsü Avrupa'da yayılıyor!

Kusurlu doğumlara yol açması sebebiyle büyük bir tehdit olarak görülen Zika virüsü Avrupa'ya sıçradı. Virüs, sivrisineklerden bulaşıyor, kusurlu doğumlara yol açıyor.

Kusurlu doğumlara yol açması nedeniyle büyük bir tehdit olarak görülen Zika virüsü, Latin Amerika ve ABD'den sonra şimdi de Avrupa'ya sıçradı. Danimarka'da bir hastada Zika virüse rastlandı. Virüsün saptandığı kişinin son dönemde, virüsün tespit edildiği Güney ve Kuzey Amerika'ya seyahat ettiği öğrenildi. Daha önce de, Latin Amerika'yı ziyaret eden 3 İngiliz vatandaşında virüse rastlanmıştı.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR

Brezilya'da nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa)" vakası normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı. Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsü, yeni doğan bebeklerde beyin hasarına neden oluyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki fakir Pernambuco bölgesinde yenidoğanların yüzde 1-2'sinde mikrosefaliye rastlanıyor

BELİRTİLERİ NELER

 Ateş, gözlerde kızarma, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

3 BİN 500'DEN FAZLA BEBEĞE TEŞHİSİ KOYULDU

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Batı Yarımküre'de Kanada ve Şili hariç en az 20 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurmuştu.

VATANDAŞLARA HAMİLE KALMAMALARI TAVSİYE EDİLİYOR

Güney Amerika ülkeleri, sivrisineklerin bulaştırdığı ve kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsüyle mücadele için vatandaşlarına hamile kalmamaları tavsiyesinde bulunuyor.

ABD ALARMDA

ABD Başkanı Barack Obama, sivrisinek yoluyla bulaşan Zika virüsünün yayılmasına ve Amerikan halkının korunmasına ilişkin sağlık ve ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Obama, Zika virüsünün Batı Yarımküre'de yayılmasının potansiyel ekonomik etkisi hakkında da bilgi alırken, virüsün tanımlanmasına ilişkin araştırmaların hızlandırılması gerektiğini aktardı.Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur.

KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI

Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi kapalı giysiler giyilmelidir. Ayrıca konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünün yeni salgın hastalık bildirimleri de 'Seyahat Sağlığı' internet sitesinde yayınlanmaktadır.

DSÖ'YE ZİKA VİRÜSÜ İÇİN ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Amerikalı bilim adamları, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ), kusurlu doğumlara neden olduğu sanılan ve neredeyse tüm Amerika kıtasını etkisi altına alan Zika virüsüne karşı acil önlem alma çağrısında bulundu.

"EBOLA'DA YAŞANAN TEKRARLANMASIN" ÇAĞRISI

DSÖ'nün Ebola ile mücadelede erkenden önlem almamasının binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ifade eden Lucey ve Gostin, aynı felaketin Zika virüsü konusunda da yaşanmaması için DSÖ'yü acil önlem almaya davet etti.

DSÖ, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.