Zeytinyağında düşük rekolte kaliteyle telafi edilecek

Zeytinyağında düşük rekolte kaliteyle telafi edilecek

Zeytinyağında rekolte Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak oranda

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti'nin raporuna göre 2015- 2016 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş beklenmesini değerlendiren Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, rekoltenin Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak oranda olduğunu belirtti.

Başkan Çetin, "Doğal şartlar zeytine hasar vermezse iyi bir kaliteyle karşılaşacağız. Zeytinyağındaki eksiklik kaliteyle telafi edilecektir. Hiç kimse kaygılanmasın. Gereksiz panikler, tağşiş dediğimiz, zeytinyağının başka yağlarla karıştırılması sonucu elde edilen yağı üretenlerin iştahını kabartıyor. Zeytinyağındaki stok ve üretim toplamının oluşturduğu 165 bin ton rekoltenin Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini düşünüyorum" dedi. 

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin koordinasyonunda bir araya gelen enstitü, oda, birlik ve firma temsilcilerinden oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti, aralarında İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye'nin de aralarında bulunduğu birçok kent ile ile ilgili bir rapor hazırladı. Ülke genelinde 167 milyon 847 bin 627 zeytin ağacının bulunduğuna yer verilen raporda, 2015-2016 sezonunda zeytin ve zeytinyağı oranında düşüş beklendiği değerlendirildi. Rapora göre, zeytin üretiminin 1 milyon 108 bin ton, zeytinyağı üretiminin ise 143 bin 115 ton olması bekleniyor. Bu verilere göre zeytin üretiminde geçen yıla göre yüzde 5, zeytinyağında ise yaklaşık yüzde 16 düşüş olması bekleniyor. Zaten yükselen zeytinyağı fiyatlarının litrede 30 TL'ye kadar çıkacağı yönündeki yorumlar tüketicileri düşündürüyor.

'ZEYTİNYAĞINDAKİ EKSİKLİK KALİTEYLE TELAFİ EDİLECEKTİR'

Bu yıl zeytinin kalitesinin çok iyi olduğunu vurgulayan Çetin şunları dile getirdi: 

"Zeytinyağındaki eksiklik kaliteyle telafi edilecektir. Hiç kimse kaygılanmasın. Gereksiz panikler tağşiş dediğimiz zeytinyağının başka yağlarla karıştırılması sonucu elde edilen yağı üretenlerin iştahını kabartıyor. Bazı kötü niyetli insanlar, 'yok' mesajından faydalanarak farklı yollara başvurabiliyor. Oysa yeterli zeytinyağı var. Gereksiz bir korku yaratılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Zeytin ağacının gölgesinde yıllarım geçti, bu ağaç için ne yapsanız azdır. Bu yağı taklit etmeye kalkmak ve illegal yollarla insanların kendilerine kazanç sağlamaya çalışması, bana göre vatana ihanetle eş değerdir." 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın zeytinyağını taklit eden firmaları deşifre ettiğini ancak bazı firmaların kısa süre sonra tekrar yakalandığını hatırlatan Çetin, "Demek ki cezalar caydırıcı değil. Eğer bir kişi ikinci kez yakalanıp deşifre ediliyorsa demek ki buna korkutucu bir ceza verilmiyor. Kapat bakalım adamın işletmesini bir yıl bakalım bir daha yapabilecek mi? 10-12 bin TL ceza verirsen bu adam bir daha yapıyor, cezadan çok kazancı var. O nedenle cezalar yüksek olmalı ve işletmeleri de belli bir süre kapatılmalı. Türkiye'de 170 milyon zeytin ağacına ulaşıldı. Daha önce bu rakam 90 milyon civarındaydı. Artık Türkiye'nin uygun olan bir çok bölgesinde zeytincilik yapılıyor. Gelecekte dünyada ciddi söz sahibi olacaktır" dedi.

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.