Zeytin ihracatında 'organize' hedef

Zeytin ihracatında 'organize' hedef

Manisa'nın Akhisar ilçesinde kurulacak Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye'nin zeytin ihracatında üst sıralara taşınması hedefleniyor.

Türkiye'nin sofralık zeytin ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Manisa'nın Akhisar ilçesi, 2016 yılında faaliyete geçmesi planlanan ilk Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye'yi zeytin ihracatında üst sıralara taşımayı hedefliyor.

İlçedeki zeytincilik potansiyelini daha iyi değerlendirmek amacıyla fikri 2004 yılında oluşan, 2012 yılında hukuki kurulumu tamamlanan Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin gelecek yıl işletmelere hizmet vermesi planlanıyor.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinciliğin geleceği açısından ihtisas organize sanayi bölgenin büyük önem taşıdığını belirterek, bin 350 dönümde oluşturulacak organize sanayi bölgesi için kamulaştırmanın tamamlandığını, imar planının onaylandığını ve altyapı projelerinin hazırlandığını bildirdi.

Zeytinciliğin standartlarını ve kalitesinin artırmak için Ar-Ge çalışmalarının yapılacak bir merkez ile ortak bir arıtma ve prina tesislerinin de bulunacağı organize sanayi bölgesine, yatırımcı ilgisinden memnun olduklarını dile getiren Hızlı, 52 parselden yüzde 80'ine talep geldiğini, sözleşme imzalama aşamasına gelindiğini kaydetti.

Hızlı, ilçenin 13 milyondan fazla zeytin ağacına sahip olduğunu, rakamın ilçe çevresindekilerle 20 milyona çıktığını vurgulayarak, "Bunun hem Akhisar ekonomisi, hem de Türkiye ekonomisi için değerlendirilmesi lazım. Bu organize sanayi bölgesi zeytin potansiyelini değerlendirmeyi sağlayacak. Burada oluşacak birliktelik hem çevre sorunlarını bertaraf edecek, hem de organize sanayi bölgesi olmanın avantajıyla rekabet gücünü artıracak. Türkiye'de bir ilk olacak bölge, bir pilot çalışma olarak da görülebilir. Biz önce Türkiye'de lider, daha sonrasında dünyada söz sahibi olmak istiyoruz" diye konuştu.

"Katma değeri 5-10 katına çıkarma şansı var" 

Hızlı, zeytin ağacı sayısını 20 milyondan 40 milyona çıkarma şansı olmasa bile 20 milyondan elde edilen katma değerin 2, hatta 5-10 katına çıkarma şansının bulunduğunu belirterek, "Teknolojik yatırımlar yaparak bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bölgenin 2016 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Akhisar, 13 milyondan fazla zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük rezerv alanı. Zeytin kara suyunu arıtmanın ciddi bir maliyeti var, burası en son teknoloji ile arıtmayı yapacak. Doğru ve ekonomik şartlarda üretim dünya pazarında rekabet gücü artırır" değerlendirmesinde bulundu.

"İstanbul ve Bursa'dan büyük firmaların ilgisi var"

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat da organize sanayi bölgesine İstanbul ve Bursa'dan büyük firmaların ilgi gösterdiğini, buradan yer almak için görüşmelere başlandığını aktaran Alhat, "Burada daha konsantre şekilde zeytincilik yapılacak. Akhisar'ın Türkiye iç pazarındaki rolü artacak, kalite ve standartları yükselteceğinden bu ihracatı da yükseltecek" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.